Карантин не звільняє від необхідності оплат за спожитий газ, а арешт майна та примусові стягнення за борги – дозволені

Понеділок, 28 грудня 2020 —
Оплату комунальних послуг, зокрема й спожитого газу, ніхто не скасовував. А повертати борги самостійно – дешевше.

Оплату комунальних послуг, зокрема й спожитого газу, ніхто не скасовував. А повертати борги самостійно – дешевше.

Ще в березні були внесені зміни в українське законодавство, які захищають населення від припинення надання житлово-комунальних послуг в разі їх несплати чи оплати не в повному обсязі. Однак частина громадян неправильно зрозуміла нововведення і вирішила, що це звільнення від сплат за спожите. Поширенням таких думок і настроїв споживачі роблять гірше лишень собі – борги накопичуються, а платити за спожитий газ все одно потрібно.

Пам’ятайте, що карантин не захищає вас від арешту вашого майна або примусових відрахувань з отриманих доходів. При цьому зауважте, що карантин рано чи пізно завершиться, а накопичені борги залишаться. Відповідно в цій ситуації арештоване майно може бути вже і відчужене.

У розпорядженні ТОВ "Чернівцігаз Збут", як газопостачальної компанії, держава залишила дієві інструменти боротьби із боржниками. Дозволені заходи щодо примусового стягнення зазначеної заборгованості органами виконавчої служби. А це передбачає:

  • пошук майна;
  • накладення арешту на знайдене майно (в тому числі на розрахункові рахунки та нерухоме майно);
  • списання грошових коштів зі знайдених рахунків в примусовому порядку.

Також з метою стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги дозволена претензійно-позовна робота. Не заборонено нараховувати й стягувати інфляційні втрати та 3% річних на суму боргу (ст. 625 Цивільного кодексу України).

Отже, не накопичуйте борги перед "Чернівцігаз Збут" для уникнення проблем із виконавчою службою та додаткових витрат на судові збори, штрафи.

Реклама: