В 1 кварталі 2020 року споживачі з автономним опаленням сплатять за доставку газу на 50% менше

Вівторок, 4 лютого 2020 —
Впродовж січня-березня 2020 року власники домоволодінь, які використовують газ для опалення своїх помешкань, платитимуть за доставку палива майже на 50% менше, ніж у першому кварталі 2019 року.
Про це свідчать розрахунки АТ "Дніпрогаз". Такі зміни стали можливими завдяки впровадженню НКРЕКП нової системи оплати послуг з доставки блакитного палива. За розрахунками спеціалістів компанії найбільш вигідною нова система оплати буде для домогосподарств, які використовують газ для опалення будинків. Їх платежі за доставку газу в першому кварталі поточного року зменшаться в середньому на половину. Наприклад, домогосподарство у місті Дніпрі, яке споживає 1350 куб. м енергоресурсу на рік, за три місяці сплатить близько 223 гривень замість 441 гривні за старою системою оплати послуг з газопостачання.
"Основні переваги нової системи оплати за доставку газу – рівномірність платежів та захищеність від сезонних коливань, - пояснює начальник відділу інспектування АТ "Дніпрогаз" Павло Іотов. – Взимку, коли споживачі значно збільшують використання палива, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тому в опалювальний період фінансове навантаження при сплаті за газ зменшується".   24 грудня 2019 року НКРЕКП затвердила нові тарифи для Оператора ГТС та операторів ГРМ. Таким чином було завершено анбандлінг на газовому ринку, який тривав в Україні впродовж останніх п’яти років. Інакше кажучи, здійснено остаточне відділення продажу газу від його транспортування. Тепер споживач не прив’язаний до жодного постачальника і має можливість вибору. У зв’язку з цим з 1 січня 2020 року споживачі газу отримали окремі квитанції на оплату його доставки. Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання. За основу береться обсяг споживання газу впродовж "газового року". Це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на затверджений державним регулятором тариф на розподіл (доставку). Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року. Довідка: Основною сферою діяльності АТ "Дніпрогаз" є розподіл природного газу для мешканців міста Дніпра та Дніпровського району. Система газопостачання Дніпра – це близько 5,5 тис. км розподільних газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 800 млн. кубометрів газу для 400 тис. побутових споживачів, 3,7 тис. промислових підприємств та інших суб'єктів господарювання. Серед найбільших клієнтів такі підприємства, як Придніпровська ТЕЦ, Євраз - ДМЗ ім. Петровського, Дніпропетровський трубний завод, Дніпропетровський завод прокатних валків та інші. АТ "Дніпрогаз" є одним з найбільших роботодавців міста. Штат підприємства налічує близько 1500 чоловік.
Реклама: