"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ціни на сировину можуть продовжити падіння

Понеділок, 12 січня 2015, 20:54

Ціни на сировину можуть продовжити падіння в 2015 році.

Про це пишуть "Ведомости".

Падіння цін на нафту в два рази за півроку стало найпомітнішою подією на ринку сировинних товарів в 2014 році. Проте ціни на інші види сировини також знижуються, і причина найчастіше та ж, що і на ринку нафти, - перевищення пропозиції над попитом.

При цьому багато виробників, як і у випадку з нафтовими гравцями, зберігають, а то і збільшують обсяги випуску, не бажаючи втрачати частку ринку.

Реклама:

Індекс сировинних товарів Bloomberg Commodity впав торік на 17,04%. Ціна нафти Brent знизилася за рік на 48,3%.

Залізна руда подешевшала в 2014 році на 48%. Серед металів найгірший результат показала мідь: зниження на 15,7% стало результатом надлишку пропозиції четвертий рік поспіль. Аналогічна ситуація спостерігається на ринку цукру, його ціна впала в 2014 році на 18,2%. Пшениця подешевшала на 9,1%.

За роки сировинного буму компанії по всьому світу значно збільшили інвестиції у видобуток і виробництво, що призвело до помітного зростання пропозиції - якраз у той час, коли світова економіка, яка не може повною мірою оговтатися від наслідків кризи 2008-2009 років, демонструє низькі темпи зростання, обмежуючи попит на сировину.

Надлишок пропозиції спровокував зниження цін, і багато аналітиків вважають, що вони залишаться на низьких рівнях ще тривалий час, пише The Wall Street Journal: зберігаються значні запаси багатьох видів сировини, а деякі виробники не бажають обмежувати активність, незважаючи на низькі ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!