Рада Федерації Росії ратифікувала угоду про зону вільної торгівлі СНД

Середа, 28 березня 2012, 10:21

Рада Федерації (верхня палата парламенту) Росії на засіданні у середу ратифікувала угоду про створення зони вільної торгівлі в рамках Співдружності Незалежних Держав.

Документ передбачає забезпечення необхідних умов для повноцінного та ефективного функціонування зони вільної торгівлі на просторі СНД і створення сприятливих умов для подальшого поглиблення інтеграції на основі норм Світової організації торгівлі, передає РІА "Новости".

Нарівні із типовими для такого роду угод положень про скасування імпортних мит, в угоді передбачаються зобов'язання сторін, які гарантують недискримінаційне застосування правил нетарифного регулювання, надання національного режиму, а також чіткі, відповідні світовій практиці правила в області субсидування.

"Угода передбачає істотне скорочення списку товарів, до яких будуть застосовуватися мита загороджувального характеру, фіксацію експортних мит на певному рівні і їх поетапне скасування", - заявив перший заступник голови міжнародного комітету Ради Федерації РФ Володимир Джабар.

Реклама:

За його словами, документ не тільки забезпечує його сторонам режим вільної торгівлі товарами, але і створює єдині прозорі правила, включаючи застосування норм торговельного захисту, правила надання субсидій, застосування заходів технічного, санітарного та фітосанітарного регулювання, митного адміністрування.

"Він розширює ринок збуту продукції та зміцнює економічні зв'язки між державами-учасниками СНД", - сказав сенатор.

Угода замінить чинні між державами - учасниками СНД угоди про вільну торгівлю, як двосторонні, так і багатосторонні.

Угода має набути чинності через 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання його сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття нею чинності.

Як відомо, угоду про зону вільної торгівлі СНД підписали 18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі вісім країн СНД - Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан і Україна.

20 березня Державна Дума (нижня палата парламенту) Росії ратифікувала цю угоду.

Україна висловлювала зацікавленість у синхронній ратифікації цієї угоди, однак досі не зробила цього.

Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський пояснює затримку із подачею угоди про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД на ратифікацію до Верховної ради внутрішньовідомчим узгодженням.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!