Нафта Brent дешевшає через смерть Кім Чен Іра і проблеми Європи

Понеділок, 19 грудня 2011, 09:44

Ціна нафти Brent впала нижче 103 доларів за барель у понеділок.

Перспектива зростання напруги на Корейському півострові після смерті лідера Північної Кореї Кім Чен Іра підштовхнула вгору долар, зробивши доларові активи дорожчими, повідомляє агентство Reuters.

Кім помер під час залізничної подорожі, повідомило державне телебачення в понеділок, негайно викликавши занепокоєння про те, хто тепер буде контролювати країну і її ядерну програму.

До 8:45 лютневі ф'ючерси на нафту Brent упали на 0,78 долара - до 102,57 долара за барель.

Реклама:

Ф'ючерси на американську легку нафту подешевшали на 0,82 долара - до 92,71 долара за барель.

"У світлі невизначеності стосовно того, що буде після його (Кім Чен Іра) смерті та її наслідків для Азії, перша реакція ринку - знайти порятунок у доларі", - сказав Такао Хатторі з Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Долар виріс на 0,25% проти кошика валют після повідомлення про смерть Кім Чен Іра. До того він торгувався без змін до рівня закриття.

Побоювання про кризу в єврозоні також негативно впливають на нафту, але втрати обмежені вказівками на те, що попит на нафту в Китаї збережеться на колишньому рівні.

Настрій погіршився після того, як агентство Fitch Ratings попередило в п'ятницю, що може знизити рейтинги Франції та інших шести країн єврозони, заявивши, що комплексне рішення боргової кризи єврозони недосяжне.

Учасники ринку чекатимуть конференції міністрів фінансів єврозони, яка відбудеться в понеділок, щоб зрозуміти, які плани регіону щодо боротьби із суверенною борговою кризою.

"Ринок боїться, що те, що відбувається в Європі, перекинеться на Китай, найбільший центр зростання попиту не нафту. Але Китай має достатньо інструментів, щоб забезпечити більше ліквідності і уникнути "жорсткого приземлення", і це буде підтримувати ціни на нафту", - сказав Гордон Кван з Mirae Asset Management.

Наприкінці листопада Центробанк Китаю скоротив норми резервування для комерційних банків вперше за три роки, і може знову зробити це на цьому тижні, нагадав Кван.

Трейдери також спостерігатимуть за подіями в Ірані цього тижнч, тому що відносини між Тегераном і Заходом розпалюються, загрожуючи постачанню нафти з країни, яка є п'ятим найбільшим світовим експортером.

"Ринки будуть уважно стежити за подіями, що стосуються Ірану, але на даному етапі це не має великого впливу на ціни", - написали аналітики ANZ Bank в аналітичній записці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!