Думка експерта: МВФ, як і раніше, робить поблажки Україні

П'ятниця, 4 березня 2011, 17:48

Замість запланованого раніше разового підвищення тарифів на газ для населення на 50% з 1 квітня, уряд і МВФ домовилися про дво-етапне підвищення - на 20% з 15 квітня і ще на 10% до кінця червня.

Інший компроміс був досягнутий відносно тарифів на комунальні послуги: їх передбачається збільшити двічі - на 26% у квітні та жовтні - сукупне зростання становитиме 59%.

Відстрочення у підвищенні тарифів на газ та комунальні послуги обійдеться державі приблизно в 4 млрд. гривень, які передбачається покрити за рахунок збільшення бюджетних доходів на 2 млрд. і економією витрат у сумі 2 млрд. гривень.

Уряд також підтвердив зобов'язання підтримувати дефіцит сектору держуправління і "Нафтогазу" не вище 3,5% ВВП.

Реклама:

"Досягнення компромісу відносно підвищення газових тарифів незважаючи на перевищення урядом планки бюджетного дефіциту в 2010 році вказує на те, що МВФ, як і раніше, досить поблажливо ставиться до України", - сказала в коментарі "Економічній правді" Олена Білан, головний економіст ІК Dragon Capital.

За її словами, "тим не менш фонд займає достатньо жорстку позицію щодо пенсійної реформи і, схоже, більше не збирається надавати фінансування в обмін на обіцянки".

"Наступний крок - за парламентом, який повинен прийняти пенсійне законодавство та зміни до державного бюджету, скоротивши його плановий дефіцит на необхідні 4 млрд. гривень з поточного рівня 39 млрд.", - додала Білан.

Експерт впевнена, що український уряд потребує чинної програми МВФ щоб мати можливість залучати боргові ресурси на зарубіжних фінансових ринках.

"Але оскільки Міністерство фінансів в даний час має достатньо коштів, щоб профінансувати свої потреби - дефіцит бюджету і заплановані погашення боргів - до кінця, а також через значну частини противників пенсійної реформи в парламенті, ми вважаємо, що прийняття необхідного законодавства може затягнутися до квітня", - резюмувала Білан.

.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!