"Газпром" ліквідує RUE, як тільки отримає спірний газ

П'ятниця, 11 лютого 2011, 09:26

RosUkrEnergo, отримавши 12,1 млрд. куб. м газу з українських газосховищ, завершує свою діяльність, як тільки продасть "Газпромекспорту" цей газ.

Нагадаємо, RosUkrEnergo належить підприємцям Дмитру Фірташу, Івану Фурсіну і "Газпрому".

В опублікованому 10 лютого звіті за 9 місяців 2010 року "Газпром" повідомив, що в листопаді 2010 року уклав договір довгострокової позики з RosUkrEnergo на залучення 550 млн. доларів до 2012 року під 3,5% річних.

Як пояснили в російській монополії, в результаті продажу газу зі сховищ України у RUE з'являться вільні грошові кошти, частина яких до кінця першого півріччя буде надана "Газпрому" у вигляді позики "на поточні потреби", пише видання "Комерсант-Україна".

Реклама:

Через кредит, зазначили в монополії, "Газпром" зможе швидше отримати доходи від дочірньої структури, ніж через виплату дивідендів.

"Газпром" вперше позичає у RUE. Навпаки, з перших днів роботи трейдер кредитувався в "Газпромі" і Газпромбанку - борг доходив до 2,8 млрд. долара, але в грудні 2010 року був обнулений.

RUE позичила гроші у "Газпромекспорту" і погасила борги перед "Газпромом" і НАК "Нафтогаз Україна", отримавши натомість спірні 12,1 млрд. куб. м газу з ПСГ України.

Тому формально, пояснили в компанії, трейдер нічого "Газпрому" не винен, а 550 млн. - це потенційний прибуток RUE від продажу газу.

"Газпром" хоче її отримати скоріше, тому що після продажу газу трейдер буде закритий.

Відзначимо, що наприкінці грудня 2010 року Дмитро Фірташ заявляв, що RUE йде з українського ринку.

Таким чином, найскандальніший учасник українсько-російських енергополітичних відносин відходить в історію.

Джерело, близьке до RUE, говорить, що якщо весь спірний газ буде піднято з сховищ до 15 квітня, коли закінчується опалювальний сезон, то можна буде "підвести підсумок і закрити рахунки вже в цьому році".

"У грудні було піднято 870 млн. кубометрів, - уточнює співрозмовник .- Але в січні "Нафтогаз" підняв максимальний обсяг, і, якщо такими ж темпами піде далі, є шанси завершити операції в цьому році".

Якщо ж до кінця квітня частину газу залишиться в сховищах, це призведе до відстрочення розрахунків на наступний опалювальний сезон, оскільки з травня почнеться зворотний процес закачування газу.

Тоді ліквідацію RUE відкладуть на 2012 рік.

У "Газпромі" підтвердили, що "ліквідація RUE - один з можливих варіантів", хоча інших варіантів не назвали.

"Через RUE поки не планується здійснювати комерційну діяльність, крім завершення цієї угоди, - уточнило одне з джерел. - І якщо Фірташ не запропонує нічого значного, а поки пропозицій немає, всі інші операції можна буде здійснювати через "Газпром збут Україна" або нове СП з "Нафтогазом"

RUE була створена в 2004 році для поставок в Україну природного газу з Росії і Середньої Азії.

Трейдер фактично замінив російську "Ітеру". З самого початку діяльність RUE, яка довгий час була дуже закритою і непрозорою компанією, викликала масу чуток і скандалів.

У 2006-2008 роках RUE була монопольним постачальником газу в Україні і учасником всіх газових скандалів між країнами.

Крім того, трейдер поставляв російський газ у кілька країн Східної Європи. Але в січні 2009 року, після наймасштабнішої газової війни Москви і Києва, "Газпром" на вимогу Юлії Тимошенковідмовився від послуг RUE.

Також трейдер втратив контракти у Східній Європі. Крім того, "Нафтогаз" забрав з підземних сховищ країни газ RUE.

RUE оскаржила вилучення газу в Стокгольмському арбітражі і влітку 2010 року домоглася успіху. Суд постановив повернути трейдеру 12,1 млрд. кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!