Податкова просить киян задекларувати спадок

Четвер, 27 січня 2011, 18:08

Державна податкова адміністрація у м. Києві нагадує про необхідність задекларувати доходи тих громадян, які у 2010 році отримали дохід у вигляді спадщини.

Про це йдеться в прес-релізі ДПА.

Статтею 1216 ЦКУ визначено, що спадкування - це перехід прав та обов'язків (спадщини) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до статті 1218 ЦКУ до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із статтею 13 Закону встановлено кілька ставок для оподаткування доходів, отриманих платником податку (резидентом України) внаслідок прийняття у спадщину коштів, майна та немайнових прав і розмір яких регулюється від ступеня споріднення спадкоємця із спадкодавцем (в незалежності від об'єкта спадщини).

Реклама:

Згідно з пунктом 13.2 статті 13 Закону об'єкти спадщини, отриманої резидентом від резидента, оподатковуються:  

- за ставкою 0% - у разі отримання будь-якого об'єкта спадщини членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;  

- за ставкою 5% - у разі отримання будь-якого об'єкта спадщини спадкоємцями, що не є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення;  

- за ставкою 0% - у разі отримання спадщини у вигляді нерухомого чи рухомого майна або коштів особою, яка є інвалідом I групи або має статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з підпунктом 1.20.4 пункту 1.20 статті 1 Закону членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

Податкова нагадує , що декларація про майновий стан і доходи  подається з 1 січня до 1 травня 2011 року.

Українська правда. Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!