Секонд-хенд заборонити неможливо - заступник Цушка

Четвер, 14 жовтня 2010, 13:31

Глава української переговорної групи зі створення зони вільної торгівлі з ЄС, заступник міністра економіки Валерій П'ятницький заявив, що заборона на ввезення секонд-хенду в Україні неможлива.

Зокрема, на питання про можливість повної заборони імпорту секонд-хенду в Україні в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" він заявив: "Заборони бути не може. Це я вам відразу скажу".

За словами П'ятницького, товар не може бути заборонений до ввезення як такий, можливо лише введення до нього певних вимог, наприклад,  санітарних.

"Якщо, умовно кажучи, на якійсь території виявлено спалах ящуру, то у вас же не виникає підозра, що введені заходи із заборони ввезення великої рогатої худоби або відповідних м'ясних виробів є чиїмось свавіллям? Це абсолютно легітимні заходи. Але мова йде про конкретну територію і конкретний товар. І повинні бути якісь наукові обгрунтування вашої заборони. Та ж ситуація і з секонд-хендом", - підкреслив чиновник.

При цьому заяви членів діючого уряду про те, що під виглядом секонд-хенду в Україну ввозять нові товари, теж не можуть служити причиною для повної заборони на ввезення секонд-хенду, упевнений він.

Реклама:

"Якщо у нас виникають розмови про те, що під виглядом секонд-хенду в Україну ввозять якусь іншу продукцію, то це вже контрабанда, і тоді питання до митниці. Це знову наше внутрішнє питання і ми його в рамках переговорів жодним чином не вирішимо", - додав він.

"Серед пропозицій, які я бачив - не дозволяти завезення секонд-хенду у вигляді гуманітарної допомоги. Але це інше. Це не торгівля. У торгівлі заборонити якийсь товар як клас ми не можемо в принципі, і в угоду таке вписати - теж", - підкреслив П'ятницький.

На питання про те чи вимагає європейська сторона обнулити ввізне мито на секонд-хенд, заступник міністра економіки відповів позитивно.

"Але на сьогоднішній день ми поки що його жодним чином не лібералізуємо. На секонд-хенд буде залишатися п'ять відсотків мита, а на всю іншу текстильну продукцію - нуль. Адже у нас вже є домовленість нуль на нуль", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!