У Януковича хочуть відділити "трубу" і газосховища від "Нафтогазу"

Четвер, 3 червня 2010, 14:26

Газотранспортна система України і підземні сховищ газу, які зараз входять до складу "Укртранснгазу", мають бути виділені в незалежну від НАК "Нафтогаз України" державну компанію.

Це передбачено Програмою економічних реформ на 2010-2014 роки, оприлюдненою на веб-сайті глави держави.

Згідно з документом, передбачається також забезпечити рівний доступ до магістральної транспортної мережі України для сторонніх організацій.

Документом ініціюється розгляд питання про моделі використання газорозподільних мереж - шляхом здачі в довгострокову експлуатацію або приватизації (за умови держрегулювання тарифів).

Реклама:

Також програмою передбачено скасування пільгових цін на газ для окремих галузей, введення єдиних тарифів на природний газ усередині окремих категорій користувачів.

При цьому передбачається, що тарифи на транспортування, зберігання та постачання будуть встановлюватися окремо, причому їх рівень має покривати всі витрати, включаючи інвестиційну складову.

Документом передбачено також скасування вимоги до підприємств газовидобутку продавати газ НАК "Нафтогаз України" за регульованими цінами.

Для продажу незаконтрактованих обсягів природного газу за вільними цінами, програмою економічних реформ передбачено створення спеціальних електронних майданчиків.

Як відомо, "Укртрансгаз" є дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України".

Компанія експлуатує систему магістральних трубопроводів і розташовані на материковій території країни 12 підземних сховищ газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!