Думка експерта: Українські "дочки" іноземних банків без проблем пройдуть тест Світового банку

Понеділок, 7 грудня 2009, 12:04

Світовий банк наполягає на проведенні додаткової діагностики українських банків.

Така діагностика розпочнеться в січні 2010 року, за її результатами СБ може ухвалити рішення щодо виділення Україні додаткових кредитних коштів для реабілітації фінансового сектору.

Як пояснив аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Віталій Ваврищук у коментарі "Економічній правді", відновлення фінансової стійкості банківського сектору є передумовою відновлення інвестиційної діяльності компаній реального сектору.

Водночас, недостатній рівень капіталізації банків стримуватиме їх потенціал залучати фінансові ресурси і збільшувати кредитний портфель, зазначив він.

Реклама:

"Вимога СБ щодо проведення другої хвилі аудиту є цілком закономірною, враховуючи той факт, що Банк надає суттєву цільову фінансову підтримку Україні для реабілітації вітчизняного фінансового сектору", - наголосив Ваврищук.

За його словами, українські банки значно занижують показники проблемної заборгованості, що декларуються у звітах, підготовлених за стандартами НБУ, щоб уникнути формування додаткових резервів під низькоякісні кредити.

"Для прикладу, фінансова звітність кількох банків з іноземних капіталом, підготовлена у відповідності до міжнародних стандартів на вимогу материнських компаній, свідчить, що на кінець першого півріччя частка позик, прострочених на термін понад 90 днів, становила 15-22%", - зазначає експерт.

На його думку, на сьогодні частку проблемних кредитів у портфелі банків можна оцінити на рівні 18-24%.

За словами Ваврищука, діагностика активів банків повинна проводитися незалежними аудиторами у відповідності до методики, погодженої з НБУ та міжнародними організаціями.

"Однак цього разу мета діагностики має полягати в оцінці поточної якості активів банків, на відміну від минулорічної перевірки, коли аудитори давали прогнозну оцінку якості кредитного портфелю залежно від сценаріїв розвитку економічної ситуації", - зазначив він.

Аудитори також можуть оцінити потенціал відновлення якості кредитного портфеля в перспективі 12-18 місяців, а також дати оцінку якості і ринкової вартості застави за кредитними договорами банків.

"Гадаю, що тест підтвердить достатність капіталу більшості банків з іноземними інвестиціями, які збільшили регулятивний капітал протягом 2009 року через залучення ресурсів акціонерів та міжнародний фінансових організацій. Однак рівень капіталу більшості банків з українськими власниками є, швидше за все, недостатнім", - прогнозує експерт.

За його словами, процес капіталізації вітчизняних фінустанов йде повільно, прикладів залучення додаткових ресурсів від акціонерів такими банками протягом 2009 року досить мало, і в цьому питанні НБУ повинен займати більш жорстку позицію.

Також оцінка якості активів банків з вітчизняним капіталом може бути ускладнена через значну частку кредитів, виданих пов'язаним компаніям, зазначає Ваврищук.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!