НБУ: позитиви поки не стійкі

Вівторок, 24 листопада 2009, 14:10

Ситуація з платіжним балансом у жовтні покращилася, але зафіксовані позитивні прояви поки нестійкі.

Так вважає керівник групи радників голови Національного банку (НБУ) Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За нинішніх часів платіжний баланс виглядає пристойно. Однак наявні позитиви поки не є стійкими. Пожвавлення експорту не стало потужною тенденцією", - сказав він.

Серед позитивних проявів радник голови НБУ відзначив утримання профіциту поточного рахунку другий місяць поспіль.

Реклама:

"У жовтні вересневий профіцит зберігся і навіть зріс на 25 млн. дол. Можливо, формується тенденція. Вона може зменшити загальний річний дефіцит (поточного рахунку) до рівня менше 1 млрд. дол.", - сказав Литвицький.

Як повідомлялося з посиланням на попередні дані НБУ, дефіцит платіжного балансу в січні-жовтні-2009 склав 12,885 млрд. дол.: в жовтні він зменшився до 691 млн. дол. з 1,345 млрд. дол. у вересні.

Профіцит поточного рахунку в жовтні склав 87 млн. дол., тоді як у вересні - 62 млн. дол.

За підсумками 10 місяців негативне сальдо поточного рахунку склало 1,023 млрд. дол. Дефіцит фінансового рахунку в жовтні склав 778 млн. дол., зменшившись з 1,407 млрд. дол. у вересні.

У цілому за січень-жовтень дефіцит фінансового рахунку склав 11,862 млрд. дол.

За словами Литвицького, скорочення дефіциту зведеного платіжного балансу сприяло зменшенню майже вдвічі відтоку валютних коштів за фінансовими операціями, а також профіцитність торгового балансу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!