Ющенко назвав "ахілесову п'яту" української економіки

Середа, 30 вересня 2009, 16:06

Ключовою проблемою економіки України - 2009 є дефіцит бюджету.

Про це сказав президент Віктор Ющенко на зустрічі з журналістами.

"Ми маємо досить на гарному рівні врегульовану торгову політику й торговий баланс, ми маємо пристойно врегульовану платіжну політику. Відповідь проста, на кінець року ми будемо мати 28 мільярдів доларів резервів НБУ. Це приблизно те, що ми мали на початку 2009 року", - наголосив Ющенко.  

Він зазначив, що гарним сигналом для ринку є те, що ми знайшли спосіб обслугувати корпоративні й державні зобов'язання в рамках платіжного 2009 року.

Реклама:

"Найбільш складне в моделі 2009 року - це бюджетна політика. В бюджетній політиці ахілесовою п'ятою виступає його дефіцит. Ми сьогодні маємо бюджет, в якому дефіцит фінансів складає 105-104 мільярдів гривень з розрахунку на 2009 рік", - підкреслив голова держави.

Ющенко нагадав, що дефіцит складається: з 31 мільярду -  власний дефіцит бюджету, 43 мільярди - рекапіталізація банківської системи й економічних програм, 40 мільярдів - завищені поступлення, 13 мільярдів - дефіцит Пенсійного фонду, який покритий бюджетом країни, дефіцит НАК "Нафтогазу України" - 33 мільярди гривень.

За словами Ющенка, ця сума складає, приблизно 10% ВВП.

"Очевидно, при таких дефіцитах важко говорити про стабільність, про ціни , інфляцію й курсову позицію, якщо це покривати емісією Національного банку", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!