Америка виходить з кризи швидше за Європу

П'ятниця, 25 вересня 2009, 08:57

Збитки, завдані кризою європейським банкам, можуть бути значно більшими, ніж подають офіційні джерела.

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" сказав старший економіст Організації з економічного розвитку та співробітництва (ОЕСР) Найджел Пейн.

"Є багато різноманітних факторів структурних реформ, які треба здійснити у Європі. Сюди відносяться такі сторони макроекономічної та монетарної політики, як покращення регуляції та нагляду за фінансовою сферою ... Крім цього, ми радимо: слід тримати ринок відкритим для зовнішніх інвесторів", -- наголосив представник ОЕСР.

За його словами, стрес-тести банків мають бути систематичними, прозорими та рішучими.

Реклама:

"Особливо суттєвою є прозорість. Фінансовий ринок нині дуже хисткий саме через те, що немає достовірних даних про, так би мовити, стан здоров'я банківських балансів. Коли у Сполучених Штатах здійснили стрес-тестування банків, то всі дані були оприлюднені одразу. Це призвело до того, що чимало фінансових установ зрештою отримали додатковий капітал ", - підкреслив Пейн.

Він додав, що в Європі тестування проводяться, проте, їх результати оприлюднювати не планують.

"Ми вважаємо це помилкою, бо саме завдяки стрес-тестів можна відновити довіру на фінансових ринках", - зазначив економіст.

Вагомою причиною наявності різних факторів погіршення становища в економіках США та Європи Пейн називає розбалансованій ринок нерухомості.

"Сполучені Штати більше за Європу користуються результатами швидкого відновлення економік великих азійських держав. У першу чергу, Китаю. Попит у цих країнах зростає і це має позитивний вплив на американську економіку", - вважає представник ОЕСР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!