Україна продовжує переговори з "Газпромом" про перегляд обсягів

Вівторок, 11 серпня 2009, 13:38

Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" своєчасно ініціювала перед ВАТ "Газпром" питання про перегляд обсягів поставок газу в 2010 році.

Про це повідомило джерело в українському уряді, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Переговори тривають, зокрема, в кінці минулого тижня їх черговий раунд за участю керівництва" Нафтогазу "пройшов в Москві", - сказав він.

Джерело нагадало, що підписані в січні цього року на період до 2019 року газові контракти надають кожній із сторін право ініціювати перегляд окремих їх положень, зокрема, цін та обсягів поставок або транзиту.

При цьому обгрунтована вимога має бути подана у письмовій формі, після чого сторони зобов'язуються в 20-денний термін вступити в переговори, на які відводиться ще до трьох місяців.

У разі зміни обсягів поставок газу, така пропозиція має бути подана до 1 липня року відносно попереднього року поставок, підкреслив співрозмовник агентства, ще раз зазначивши, що "Нафтогаз України" своєчасно ініціював це питання.

При цьому, за умовами контракту на поставку, що містить умову "бери або плати", "Нафтогаз України" повинен придбати мінімум 80% законтрактованого на рік природного газу, що з урахуванням закладених в контракті цифр означає закупівлю, мінімум, 41,6 млрд куб м.

Коментуючи озвучені в пресі прогнози української сторони про середню ціну природного газу на 2010 рік у розмірі 275 дол. за 1000 куб. м і ставці транзиту 2,65 дол. за 1000 куб. м на 100 км, джерело пояснило, що їх значення не варто перебільшувати.

"В контракті записані формули визначення ціни газу та ставки транзиту, що залежать від цін на нафтопродукти. Тому зазначені цифри отримані виходячи з прогнозу, що дуже суттєвих коливань ціни нафти не буде", - сказав співрозмовник агентства.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!