Нафтових спекулянтів штрафуватимуть на мільйон доларів за день

Понеділок, 10 серпня 2009, 10:08

Федеральна комісія з торгівлі США (FTC) буде штрафувати компанії на 1 млн. доларів на день за маніпулювання нафтовим ринком.

Про це заявив голова FTC Джон Лейбовітц, пише газета "Дело".

"Нове правило дозволить нам боротися з шахрайством та маніпуляціями, роздувають ціни", - сказав він.

Комісія буде карати на суму до 1 млн. доларів на день за публічні заяви, що стосуються цін і обсягу продукції, які не відповідають дійсності, а також публікації недостовірних даних.

Реклама:

Нововведення почнуть діяти з 4 листопада.

FTC цікавитимуть випадки, коли компанія тримає танкер на шельфі і це скорочує запаси нафти в США, закриває НПЗ на ремонт під час високого попиту або продає нафту на експорт за низькими цінами з метою маніпулювання запасами в США, перераховує сенатор Марія Кантуелл.

"Запаси нафти зараз на 20-річному максимумі, а попит - на 10-річному мінімумі, так чому ж ціни на бензин зросли на 1 долар за галон з початку року?" - обурена вона.

Штрафи загрожують гравцям оптового, а не роздрібного ринку, розповіла заступник директора FTC Патріція Галван: до власника заправки, що підвищує ціни після урагану, заходи застосовуватися не будуть, а от компанія, яка стверджує, що підвищила ціни через низькі запаси, хоча вони і достатні, може бути оштрафована.

Зростанням штрафів з нинішніх 11 тис. до $ 1 млн. незадоволений Американський інститут нафтової промисловості (API), який об'єднує близько 400 компаній.

"Нове правило може знизити конкуренцію на ринку, що в остаточному підсумку виявиться не в кращих інтересах американських споживачів бензину, дизпалива", - заявляє API.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!