Енергетики просять підвищити тарифи для населення на 70%

Понеділок, 6 липня 2009, 13:25

НАК "Енергетична компанія України" ("ЕКУ") просить уряд розглянути питання підвищення тарифів на електроенергію для населення на 70%.

Про це ідеться у листі "ЕКУ" на ім'я прем`єр-міністра Юлії Тимошенко, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на джерело в уряді.

Компанія зазначає, що, починаючи з вересня 2008 року, неодноразово зверталася до прем`єр-міністра з приводу вкрай тяжкого фінансово-економічного стану енергогенеруючих компаній ТЕС, пакети акцій яких передані до статутного фонду НАК "ЕКУ".

Крім того, НАК "ЕКУ" багато разів зверталася з цих питань по допомогу до Мінпаливенерго і НКРЕ як органу державного регулювання в електроенергетиці, до компетенції якого належать питання тарифно-цінової політики в галузі.

Реклама:

Проте реальної допомоги галузь не одержала.

НАК "ЕКУ" в своєму листі наголошує, що енергогенеруючі компанії з серпня 2008 року продовжують працювати збитково (окрім грудня), а такого негативного рівня рентабельності виробництва електричної енергії, як у травні 2009 року (-16,9%), не було жодного разу за 13 років існування компаній теплової генерації: кожна кВт/год вироблялася із збитком 7 копійок.

Фінансово-економічний стан енергогенеруючих компаній у 2009 році погіршується катастрофічними темпами з місяця в місяць, що неминуче приведе до дефіциту коштів за рік у сумі 5,2 млрд. гривень.

Щомісячне збільшення дефіциту становить близько 500 млн. гривень, отже, енергогенеруючі компанії не мають можливості розраховуватися за вугільну продукцію, під постійною загрозою знаходяться виплата заробітної плати, податкові платежі і експлуатаційні витрати.

Щоб запобігти цьому, НАК "ЕКУ" пропонує удвічі підвищити тарифи на електроенергію для населення на 70% (у липні і вересні 2009 року), а для інших споживачів підвищити роздрібні тарифи на 4% щомісячно, починаючи з жовтня по грудень 2009 року.

Також компанія пропонує з липня 2009 року знизити ціни на вугілля до 330 гривень за тонну (рівень січня 2008 року), поставляти вугілля тільки в обсягах поточного споживання (1 млн. тонн на місяць), а також відновити державні закупівлі вугілля Держрезервом, включивши вугільну продукцію в номенклатуру державного матеріального резерву і передбачивши відповідне фінансування з державного бюджету.

Крім того, компанія просить перенести терміни повернення кредитних коштів, які були залучені ДП "Енергоринок" у сумі 1025 млн. гривень, і перераховані енергогенеруючим компаніям як авансові платежі для погашення заборгованості за вугільну продукцію перед ДП "Вугілля України", на 2010-2011 роки, внести зміни до постанови Кабінету міністрів №449, передбачивши щомісячне і повне відшкодування відсотків за кредитами за державною бюджетною програмою здешевлення кредитів на створення запасів твердого палива для теплоелектростанцій.

Національна акціонерна компанія "Енергетична компанія України" створена на виконання указу Президента України в червні 2004 року.

До статутного фонду компанії передані державні пакети акцій 43 електроенергетичних підприємств України.

Зокрема, НАК "ЕКУ" передані пакети: ВАТ "Дніпроенерго" (50% статутного фонду), "Донбасенерго" (85,77%), "Західенерго" (70,1%), ЕК "Центренерго" (78,29%), "Києвенерго"2 (50%+1) ДАК "Укргідроенерго" (100%), ВАТ "Дніпродзержинська ТЕЦ" (100%), "Миколаївська ТЕЦ" (100%), "Херсонська ТЕЦ" (100%), "Одеська ТЕЦ" (100%) і "Харківська ТЕЦ-5" (100%). 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!