Європа очікує зростання дефолтів по кредитних картках

Понеділок, 27 липня 2009, 13:00

Європейські банки готуються до хвилі дефолтів за кредитними картками слідом за США.

За оцінками Міжнародного валютного фонду (МВФ), близько 14% заборгованості за споживчими кредитами у США, які сягають 1 трлн. 914 млрд. доларів, є безнадійною, пише газета The Financial Times.

Що стосується заборгованості за споживчими кредитами в Європі, розміром 2 трлн. 467 млрд. доларів, за даними МВФ, тут частка "поганих" боргів становить 7%, причому найбільші збитки понесе Великобританія, оскільки саме у Великобританії найбільше число користувачів кредитних карток.

В результаті дефолтів за кредитними картками в США мільярди доларів збитків по портфелю "карткових" кредитів уже зазнали такі банки, як Citigroup, Bank of America, JPMorgan і Wells Fargo, а також емітенти кредитних карток, зокрема, American Express. При цьому всі вони очікують нових збитків.

Реклама:

У Великобританії рівень списань у травні виріс до 9,37% від загального обсягу кредитів у перерахуванні на річні темпи зростання з 6,4% рік тому, за даними рейтингового агентства Moody's. У США цей рівень перевищує 10%.

Аналітики очікують подальшого зростання дефолтів слідом за зростанням безробіття у Великобританії і зростанням числа банкрутств фізичних осіб, що досягли в першому кварталі цього року 29,774 тис. випадків.

Банки Великої Британії, які почнуть надавати звіти про фінансові результати першого півріччя наступного тижня, вже попередили, що зафіксували різке зростання заборгованості за кредитними картками, хоча у порівнянні зі списання в інших областях, наприклад, в комерційному кредитуванні, поки це зростання невеликий.

Банк Barclays, найбільший у Великобританії оператор кредитних карт, повідомив про збільшення простроченої заборгованості за кредитними картками в першому кварталі 2009 року на тлі зростання безробіття і несприятливих економічних умов.

Як наслідок - банк скоротив кредитні ліміти і посилив вимоги для нових власників кредитних карток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!