Японський банк скуповує повітря в Україні

Середа, 3 червня 2009, 10:04

Японський інвестиційний банк Nomura має намір придбати в Україні квоти на викиди до 300 мільйонів тонн парникових газів.

У разі укладення договору це буде найбільша угода з продажу одиниць встановленого кількості (ЕУК) Україною, пише газета "Дело".

За словами керуючого директора департаменту з питань екології та товарів широкого вжитку Nomura Лорана Сегалена, його організація представляє інтереси декількох японських компаній. Тобто банк є посередником, який візьме на себе організацію угоди.

Клієнти Nomura, за словами Сегалена, планують придбати ЕУК в Україні за ціною 5-10 євро.

Реклама:

"Оскільки за попередніми угодами вартість була до 10 євро, дуже ймовірно, що сторони зійдуться в ціні", - вважає директор MGM International (займається проектами загального зниження викидів) Владислав Жежерін.

Таким чином, на продажі цієї квоти Україна може заробити до 3 мільярдів євро.

У той же час остаточна сума угоди буде залежати від того, наскільки жорсткими будуть вимоги Nomura щодо використання коштів від продажу квот.

Передбачається, що Україна використовує доход від продажу вуглецевих квот на впровадження національних програм по скороченню викидів в рамках так званої Схеми зелених інвестицій.

"Більш детальної інформації про те, які технології будуть застосовуватися, поки ще немає", - сказав Сегален.

Як повідомлялося, раніше уряд схвалив продаж 100 мільйонів одиниць ЕУК швейцарській компанії Dighton Carbon SA і 50 мільйонів ЕУК - Новозеландській компанії Tawhaki International LP. Перед цим ще 30 мільйонів ЕУК було реалізовано японській компанії NEDO.

Продаж квот за викидами парникових газів здійснюється в рамках Кіотського протоколу, до якого Україна приєдналася в лютому 2004 року.

Згідно з протоколом, з 2008 по 2012 рік країни мають скоротити сукупний середній рівень викидів шести типів газів на 5,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!