Долар знову пішов у зростання

П'ятниця, 26 червня 2009, 10:58

Попит на долари в кінці кварталу спровокував подорожчання американської валюти в Україні на 9 копійок

Останні два дні виявилися неспокійними для українського валютного ринку, пише газета "Дело".

Фінансисти називають кілька причин валютних коливань.

Основна - попит на валюту, що збільшився у зв'язку із завершенням II кварталу. Підприємства-імпортери традиційно проводять більшу частину розрахунків в кінці кварталів. В результаті цього попит на валюту зростає і зміцнюється вартість долара в Україні.

За оцінкою радника голови правління Укргазбанку Олександра Охріменко, на поточному тижні обсяги торгів на міжбанківському валютному ринку зросли в порівнянні з минулим тижнем на 20-40%. У той же час дилери комерційних банків відзначають, що пропозиція валюти на ринку зараз є незначною.

"Коли долар дорожчає на кілька копійок, знімають заявки на продаж валюти - сподіваючись, що вона може подорожчати ще більше", - говорить скарбник одного з банків.

Також мала негативний вплив на гривню ліквідність вітчизняної банківської системи. Так, у середу залишки на коррахунках банків досягли максимального цього року значення - 24,3 мільярда гривень.

Експерти не виключають, що, незважаючи на всі обмеження Нацбанку, якась частина зайвої ліквідності все-таки "проникла" на міжбанк, що і спричинило додатковий тиск на гривню.

"Кілька великих операторів ринку вийшли з покупкою долара. Це ряд великих банків, більшість з яких з іноземним капіталом. Швидше за все, вони скуповують валюту для погашення своїх зовнішніх зобов'язань", - пояснив скарбник одного великого банку.

Думки більшості учасників ринку щодо майбутнього курсу гривні на літні місяці майже збігаються. Більшість експертів упевнені в тому, що зростання вартості долара на цьому тижні не є початком тренда до підвищення. І вже на початку липня вартість долара відкотилася до своїх традиційних літніх значень.

"Вже на початку липня ми побачимо курс на рівні 7,61-7,63 гривні за долар", - стверджує начальник управління фінансових ринків ІНГ Банку Андрій Потапов.

"Дводенне зростання не є показовим, щоб робити якісь висновки про тенденції валютного ринку, до того ж рух в 5 копійок - це дуже мало. Я не думаю, что хтось буде розхитувати курс протягом літа", - вважає начальник управління казначейства Індустріалбанку Олександр Фомін.

А ось більш віддалене майбутнє гривні бачиться експертам зовсім не таким стабільним. Практично всі прогнозують девальвацію гривні в осінні місяці.

"Восени ми побачимо падіння гривні. Для того, щоб її утримати, потрібні дуже серйозні фактори", - говорить директор департаменту казначейства БГ Банку Віктор Єрасов. Такої ж думки дотримується і Олександр Фомін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!