У розрахунках за російський газ Тимошенко покладається на Європу

Вівторок, 16 червня 2009, 14:34

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що повторення подібної січневій газової кризи не буде, а Київ наразі чекає рішення європейських банків про виділення кредиту з "ринковими" відсотками НАК "Нафтогаз України" для проведення розрахунків за російський газ.

Про це вона заявила у середу в Люксембурзі після закінченні засідання Ради Україна-ЄС з питань співробітництва, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами прем'єра, під час цього засідання обговорювалося і питання кредитів.

Тимошенко висловила упевненість, що питання закачування газу є "однаково важливим як для ЄС, так і для Росії та України в рівних пропорціях".

Реклама:

Вона пояснила, що цей газ необхідно закачати на весняно-літній період, коли обсяги споживання значно знижені, з тим, щоб використовувати його в зимовий період.

Прем'єр нагадала, що "тимчасовий касовий розрив (у розрахунках за газ) покривається запозиченнями". "Так було завжди", - сказала вона.

Тимошенко зазначила, що на початку 2009 року у зв'язку з фінансово-економічною кризою склалася складна ситуація з виділенням кредитів.

У зв'язку з цим вона заявила, що в наразі в ЄС обговорюється питання виділення європейськими банками кредитів, чому повинні сприяти всі зацікавлені сторони.

За її словами, це питання обговорювалося безпосередньо з президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу.

"Наша розмова була конструктивною, і ми очікуємо на ці рішення. Все буде проходити успішно, програмно і немає підстав для загострення відносин у газовій сфері", - заявила Тимошенко.

Відповідаючи на питання закордонних журналістів щодо можливих гарантій того, що газова криза не повториться, Тимошенко сказала, що "до сьогоднішнього дня Україна вчасно розраховується за природний газ. Україна не зробила жодного кроку, який міг би ускладнити доступ російського газу Європейському Союзу (як під час газової кризи січня 2009 року)".

"Ніякого повторення газової кризи не буде", - підкреслила український прем'єр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!