Кінах побачив глибоку рецесію у будівництві

Середа, 27 травня 2009, 20:59

Будівельна галузь України входить у стадію глибокої рецесії.

Про це заявив президент Союзу промисловців і підприємців України (СППУ) Анатолій Кінах, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, у січні-квітні 2009 року обсяг виконаних в Україні будівельних робіт скоротився на 55,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 8,985 млрд. гривень.

"Криза в будівельній галузі України поглиблюється і ситуація вже входить у стадію глибокої рецесії", - сказав Кінах.

Реклама:

При цьому, за словами голови СППУ, будівельні компанії скоротили обсяги робіт у всіх регіонах України.

Найбільше скорочення спостерігається в Чернівецькій області - на 76,9%, Дніпропетровській - на 70,1%, Одеській - 64,7% та у місті Севастополі - на 63%. При цьому в столиці України обсяг будівельних робіт скоротився на 54,9%.

Кінах зазначив, що причинами сформованої на будівельному ринку України ситуації є відсутність фінансування під прийняті державою антикризові закони щодо підтримки будівельної галузі, не приведені у відповідність з цими законами підзаконні акти профільних відомств, не розроблені або перебувають на різних етапах розробки процедури, передбачені антикризовими законами.

Також Кінах вважає, що важливою причиною падіння обсягів будівництва є відсутність споживчого кредитування.

На його думку, на період кризи ефективним заходом стало б скасування ПДВ при продажу квартир, що зменшило б вартість житла на 20%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!