Для подорожчання бензину немає передумов?

Четвер, 21 травня 2009, 14:00

Консалтингова компанія UPECO (Київ) не бачить передумов для збільшення роздрібної вартості нафтопродуктів на українському ринку у зв'язку з його насиченістю запасами, а також скороченням попиту на паливо.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби компанії.

За інформацією UPECO, з 1 по 20 травня українські нафтопереробні заводи виробили 143 тис. тонн бензину і 153 тис. тонн дизельного палива, в товарних резервуарах українських підприємств накопичено 44,5 тис. тонн бензину (50% припадає на А-95) і 50 тис. тонн дизпалива.

"Цього цілком достатньо для стабільного функціонування ринку", - ідеться у повідомленні.

Реклама:

Також насиченість ринку підкріплена тим, що Україна за перші два тижні травня імпортувала 61 тис. тонн бензинів (три чверті цього обсягу припало на високооктанові марки) і 62 тис. тонн дизпалива, експорт же склав лише 15 тис. тонн бензину і 6 тис. тонн дизпалива.

За оцінками UPECO "у травні попит на нафтопродукти в Україні не тільки не виросте, але навіть скоротиться порівняно з показниками квітня у зв'язку із закінченням весняного циклу сільськогосподарських робіт".

Компанія повідомляє, що скорочення попиту буде підтримано зниженням крос-курсу долар/гривня "на 5-7% за останні кілька тижнів".

Також UPECO "не виключає спроб спекулятивного зростання цін на нафтопродукти".

За даними компанії, українські оператори вже відреагували на збільшення цін у Європі випереджаючим підвищенням вартості бензину і дизпалива оптом і вроздріб.

"У той же час, нафтопродукти, закуплені ними за новими цінами, ще фізично не доставлені і не могли надійти у продаж на АЗС країни", - уточнюється в прес-релізі.

Як повідомлялося, Секретаріат експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості з 20 травня 2009 року підвищив об'єктивні роздрібні ціни на бензини на 2,5-4,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!