Європейці знайшли спосіб обійти "Газпром"

Понеділок, 18 травня 2009, 09:02

За даними Міжнародного енергетичного агентства, загальне споживання газу в Євросоюзі знизилося в лютому на 6,1%, у січні - лютому - на 2,4%, а імпорт за два місяці упав на 12% (все до аналогічного періоду 2008 року).

Ці цифри не йдуть ні в яке порівняння з тим, наскільки знизилися поставки "Газпрому" до Європи: майже мінус 40% у лютому, за даними ЦДУ ПЕК, і 39% за підсумками I кварталу (до 29,1 млрд. кубометрів) згідно зі звітом "Газпрому" щодо РСБО, пише газета "Ведомости".

Частка "Газпрому" на європейському ринку (включаючи Туреччину) впала у I кварталі з 30% до 18%, вважає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін (хоча російська монополія все одно залишається найбільшим постачальником).

Чому так вийшло, "Газпром експорт" офіційно не коментує. Але його менеджери впевнені: європейці чекають різкого зниження цін на російський газ в III кварталі, використовуючи зараз паливо місцевих виробників, скраплений газ із Африки, запаси в сховищах та ін.

Реклама:

Адже це не заважає навіть принцип "бери або плати" в контрактах з "Газпромом". Гроші за невибраної газ споживач платить тільки за підсумками року, а в III-IV кварталах закупівлі зростуть, тільки ціна вже буде іншою, зазначає співробітник "Газпром експорту".

Ціни "Газпрому" і справді поки зашкалюють. Зі звіту за I квартал щодо РСБО виходить майже 498 доларів за 1000 кубометрів: якщо взяти виручку від Європи, розділити на поставлені туди обсяги і додати 30% експортне мито.

Правда, мито, швидше за все, додається тільки до половини експортного газу, упевнений Корчемкін.

Адже були великі закупівлі в Середній Азії (обсяг невідомий), а цей газ йде до Європи без нарахування мита. І тоді середня ціна "Газпрому" для ЄС виходить 390-400 доларів, додає він.

Для порівняння: ціни норвезької StatoilHydro, найбільшого конкурента "Газпрому" на ринку ЄС, були 360-370 доларів за 1000 кубометрів, Shell - 333 доларів. А у BP середня ціна продажу в Європі взагалі склала 196,4 доларів у I кварталі.

Ціна у європейських контрактах "Газпрому" змінюється слідом за котируваннями нафтопродуктів з відставанням в 6-9 місяців.

Спеціально "Газпром" не може завищувати ціни, але він міг би давати знижки, продажі впали б не так сильно, відзначає Корчемкін.

"Газпром" і європейці ніби працюють в різних Європах. Очевидно, для "Газпрому" рішення про знижки приймається на занадто високому рівні, щоб він міг бути гнучким по відношенню до клієнтів", - зазначає експерт.

Наразі не можна робити однозначного висновку, правильно робив "Газпром" чи ні, не даючи знижок, упевнений заступник міністра енергетики Анатолій Яновський.

Напевно, "Газпром" вирішив, на чому заробить більше: зберігши кілька мільярдів кубометрів продажу за більш низькою ціною або скоротивши продажі, але залишивши високу ціну, відзначає він.

Поки виручка "Газпрому", справді, не постраждала. Висока ціна в I кварталі і зміцнення долара дали концерну майже 18% зростання чистої виручки від поставок в Європу за РСБО. Загальна виручка компанії зросла на 17,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!