Курс гривні не зміниться до кінця року?

Четвер, 23 квітня 2009, 09:35

Курс гривні відносно долара в кінці року залишиться на позначці 8-8,5.

Такої думки, з огляду на позитивні тенденції на вітчизняному валютному ринку в І кварталі, дотримуються більшість українських аналітиків, пише видання "Дело".

Ринковий курс національної валюти на кінець 2009 року не буде значно відрізнятися від поточного та різкої девальвації гривні не буде.

Так, ймовірність, що до кінця року курс залишиться приблизно на нинішньому рівні, допускають в компанії Dragon Capital.

Реклама:

В інвесткомпанії Concorde Capital не розраховують прогноз курсу на кінець року, але оцінюють його середньозважене ринкове значення в 2009 році на рівні 8,5 гривні за долар.

У меншості знаходяться аналітики, які вважають, що національна валюта девальвує по відношенню до американської до 10 гривень за долар.

Головним їх аргументом є рекордний обсяг виплат по кредитах та боргових цінних паперів українськими компаніями в цьому році.

Ще в листопаді 2008 року заступник голови Національного банку Олександр Савченко оцінив суму платежів із зовнішнього корпоративного боргу України в 2009 році у 30 мільярдів доларів.

Експерти Міжнародного валютного фонду та Світового банку вважають, що ця сума - ще більше.

За оцінками МВФ, вона становить 40 мільярдів доларів. Саме стільки валюти має піти з країни, щоб українські компанії-позичальники повністю задовольнили вимоги іноземних кредиторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!