Функціонувавання газового ринку врегулюють до кінця року?

Субота, 18 квітня 2009, 14:10

Проект закону України "Про основи функціонування ринку природного газу" буде поданий на розгляд Верховної ради до кінця 2009 року. 

Про це у коментарі газеті "Дзеркало тижня" повідомив заступник міністра палива і енергетики України Бурзу Алієв. 

"До кінця року ми маємо узгодити проект закону, роботу над яким розпочато в 2006 році", - сказав він.

За словами Алієва, учасники міжвідомчої робочої групи зі створення законопроекту 29 квітня погодять остаточний його варіант і подадуть до Держкомпідприємництва, а потім до Кабміну і Верховної ради.

Реклама:

Водночас Алієв повідомив, що "нині не готовий по пунктах коментувати" занопроект.

При цьому він підтвердив, що проект закону декларує рівний доступ до єдиної газотранспортної системи.

"Ми не повинні писати закони та концепцію під нинішню ситуацію. Не повинні писати закон виключно для НАК "Нафтогаз України" або іншої компанії. Ми зобов'язані дивитися вперед. Ми маємо створювати рівні умови для всіх учасників енергоринку, тобто ринків газу, нафти, нафтопродуктів тощо, а не тільки сьогоднішніх монополістів", - сказав Алієв.

За його словами, законопроект про функціонування ринку газу, по суті, розробляється з 2002 року, і основна складність цього процесу полягає у приведенні норм законопроекту у відповідність вимогам ЄС.

"Виникає дуже багато непорозумінь в елементарних питаннях. Наприклад, європейці не розуміють загального терміна "населення" як газоспоживачів, покупців газу. Вони використовують інші терміни та изначення і, наприклад, не розуміють, чому має бути кілька цін на той самий товар - газ", - зазначив Алієв.

"Чесно кажучи, для мене це також загадка. Та я намагаюся пояснити, що в Україні була така соціальна політика. Європейці з трудом сприймають ці пояснення. Хоча ми самі себе обманюємо в цьому питанні", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!