Держава хоче поглинути "обрані" банки

П'ятниця, 17 квітня 2009, 10:52
На частці 75% + 1 акція наполягає уряд при входженні до капіталу семи банків.

Кабмін оприлюднив перелік з семи банків, які готовий рекапіталізувати. До списку претендентів на державну допомогу потрапили банки "Надра", "Фінанси та Кредит", "Укрпромбанк", "Укргазбанк", "Родовід Банк", "Імексбанк" і банк "Київ".

При цьому уряд підвищує вимоги до таких установам, пише видання "Дело".

Розмір придбаного пакета збільшився з 50% +1 акція до 75% +1 акція. Залишивши власникам банків менше 25% акцій, уряд убезпечить себе від можливості блокування приватними власниками зборів акціонерів, повідомив член правління Національного банку Віктор Кравець.

"Головне, щоб контроль залишався за державою і не було ситуації, як з "Укрнафтою", коли міноритарій може блокувати проведення зборів акціонерів як завгодно довго", - зазначив він.

Збільшення придбаного пакету акцій власники банків називають адекватною ціною за допомогу держави.

"Навряд чи якась фінустанова буде рекапіталізовувати тільки за 51% акцій. Статутні капітали у всіх банків - відносно невеликі, а вливати коштів треба багато", - пояснює акціонер банку "Київ" Віктор Марченко.

Власники фінустанов сподіваються компенсувати втрату настільки істотного пакету збереженням впливу на управління банку.

"Можливо, буде створено колегіальний орган, до якого увійдуть представники всіх акціонерів проблемних фінустанов, - припускає Віктор Марченко. - Таким чином, власники зможуть брати участь або в наглядовій раді або в правлінні. Усе буде залежати від того, на що готовий піти Кабмін".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!