Центральні банки втрачають важелі впливу на економіку

П'ятниця, 6 лютого 2009, 11:16

Найбільші центральні банки світу зменшують відсоткові ставки до рекордно низьких рівнів, намагаючись максимально здешевити банківські кредити і цим допомогти своїм економікам пережити світову кризу.

Такі заходи вже прийняли  чеський і британський банки, повідомляє "Радіо Свобода" .

В деяких країнах ці ставки вже наблизилися до нуля – але банки далі не поспішають надавати позики клієнтам.

На практиці "кількісне полегшення" виливається в дещо інше, каже економіст із лондонської компанії управління кредитами ECU Group Ніл МакКіннон: "Якщо відкинути економічний жаргон, то це значить, що центральний банк використовує свій баланс для того, щоб по суті друкувати гроші".
Йдеться не про роботу друкарського верстату – гроші випускаються в обіг в безготівковому вигляді. Але цей механізм дав підставу Бену Бернанке, нинішньому голові Федеральної резервної системи США, сказати свого часу, коли він іще не був керівником американського аналога центрального банку: йти на "кількісне полегшення" – це все одно що розкидати гроші з гелікоптера.
Нині ж Федеральна резервна система  за деякими ознаками, почала вдаватися до цього способу,: там вже заявили, що готові викуповувати й довготермінові державні облігації.
Але, зазначають фахівці, цей метод не обов’язково спрацює на повну силу. Так, по суті, було в Японії, яка спробувала його в 1990-х роках. Банки, отримавши таким чином гроші, все одно майже не почали використовувати їх на кредитування клієнтів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!