Тиждень на ПФТС закінчився плюсом і в плюсі

П'ятниця, 13 лютого 2009, 19:06

У п'ятницю, 13 лютого, за результатами торгів на ПФТС, індекс ПФТС виріс на 0.04%, досягши рівня в 255,99 пункту, в той же час розширений індекс UAI-50  здійнявся на 1.41%, досягши 22,77 пункту.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації ОВДП, укладено 18 угоди. Обсяг торгів склав 0,62 млн грн, пише видання FundMarket.

Тиждень залишився в пам'яті кількома сильними подіями.

Першою з них стало прийнятий пакет заходів новообраного президента США Обами. Обсяг виділених коштів трохи менше очікуваного, але все ж таки серед інвесторів ходять численні чутки і думки про те, що і цих коштів буде немало для відновлення економіки. Ринки цієї події довго чекали, але реакція була неоднозначною.

Другою важливою подією цього тижня стала макростатистика, яка продовжує фіксувати значні проблеми у всіх без винятку країнах. Наприклад, безробіття в штатах показало свій історичний максимум, падіння ВВП Німеччини, Франції та в цілому країн Євросоюзу показали також багаторічні максимуми.

В Україні  фінансова криза посилюється зростанням недовіри до вітчизняної фінсистеми . Міжнародні рейтингові агентства продовжують знижувати рейтинги українських банків, а по деяким і зовсім відкликати їх. У двох банках на цьому тижні була введена тимчасова адміністрація.

Апогеєм кризи стала заява діючого міністра фінансів про звільнення з посади. Віктор Пинзеник прокоментував це тим, що змінювати своїм професійним принципам і підходам він не стане.

Тиждень для українських індексів UAI-50 ( і індексу ПФТС виявилася позитивним - зростання склало 4,35% і 2,09% відповідно.

Найбільший же спад зафіксовано в автомобільній сфері (-14,08%), в хімічній промисловості (-2,81%) і вугільної галузі (-1,83%).

Сьогодні ж ринок виявив зайву апатію до того, що відбувається, як у країні, так і за кордоном. У торгах взяли участь всього лише 9 акцій, при чому тільки по двох з них операцій здійснених було більше 1.

Серед найбільшого підняття в ціні слід відзначити наступні: ВАТ "Райффайзен Банк Аваль"  (43.59%), Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод  (40.00%), ВАТ "Запоріжсталь"   (2.50 %), ВАТ "Алчевський металургійний комбінат" (2.29%).

Падінням відзначилися акції таких емітентів: Дніпрообленерго  (-10.00%), ВАТ "Єнакіївський металургійний завод"   (-2.11%), ВАТ "Мотор Січ" (-0.27%) .

Російський ринок сьогодні зростав протягом усього дня, чому сприяв зовнішній позитивний фон і зростання цін на ринку енергоресурсів, що є локомотивною ланкою в ринку акцій наших північних сусідів.

Європа, не зважаючи  на вихід значного блоку негативної інформації по економіці країн Союзу, показує торги вище попередніх рівнів закриття на сприятливому тлі.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!