Білорусія підвищила нафтові мита по велінню Росії

Середа, 17 січня 2007, 15:58

Білоруський уряд підвищив мито на експорт нафти в країни, які не входять в ЄврАзЕС, з 128,2 до 180,7 доларів за тонну.

Таким чином, мита приведені у відповідність до російських. Їхнє підвищення є результатом домовленостей, досягнутих у ході переговорів прем'єр-міністрів Білорусії й Росії Сєргєя Сідорского й Міхаіла Фрадкова.

Російський бюджет одержить від підвищення мит близько мільярда доларів. Раніше дохід від експортного мита на нафту й нафтопродукти йшов тільки в бюджет Білорусії.

А оскільки Росія ввозила паливо на територію сусідньої країни безмитно, то російський бюджет недоотримував кілька мільярдів доларів у рік.

Реклама:

Відповідно до нових домовленостей, частка, одержувана Росією від нафтових мит, буде зростати. У 2007 році вона складе 70%, в 2008 році - 80%, а в 2009 - 85%.

Росія й Білорусія кілька місяців не могли домовитися про розділ доходів від експорту нафти.

Наприкінці грудня Росія ввела мито на паливо, що поставляє в Білорусію, у розмірі 180,7 дол. за тонну. У відповідь Білорусія ввела власне транзитне мито. Коли Росія відмовилася її виплачувати, експорт нафти в Білорусію й через білоруські трубопроводи в Європу, був припинений.

Останній раз експортне мито на нафту в Білорусії підвищувалася в листопаді 2006 року. Тоді вона виросла з 102,6 до 128,2 долари за тонну.

Lenta.ru

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!