Російський ядерний металобрухт, або Хто відповість за купівлю російських ядерних реакторів

Російський ядерний металобрухт, або Хто відповість за купівлю російських ядерних реакторів

Чому країни ЄС відмовляються від російських ядерних реакторів, а Україна купує їх прямо під час війни?
Вівторок, 1 серпня 2023, 08:14
народний депутат України багатьох скликань, голова підкомітету з питань ядерної політики та ядерної безпеки комітету ВР з питань енергетики

Україна веде перемовини з Болгарією про закупівлю двох реакторів російського виробництва ВВЕР-1000 для завершення будівництва 3 та 4 блоків Хмельницької АЕС.

Кому прийшла в голову така геніальна ідея? Ймовірно, президенту "Енергоатому", він господарник і йому байдуже з ким домовлятися — з Болгарією, напряму з Росією чи з Північною Кореєю. 

Маємо зараз в Україні 15 російських реакторів, а будемо мати 17. А що міністр енергетики? Він політична фігура, відповідальна за енергетичну політику та енергетичну безпеку країни. 

Йому також байдуже, чи буде 15 російських реакторів чи 17? А що прем’єр-міністр, який мав би санкціонувати такі перемовини? Невже забув, хто є творцем Чорнобильської АЕС та хто є нашим ворогом? Тобто ми відмовляємося від купівлі російських книжок, але домовляємося про купівлю російських реакторів?

Реклама:

Тільки про економіку - чи знайдеться багато українців, що захочуть купити в свого сусіда російські "жигулі", які стоять безвиїзно в гаражі понад 10 років? Можливо знайдуться, докладуть трохи праці та коштів та навіть вирушать на ринок до сусіднього села. 

Так, це "жигулі", а це - ядерні реактори. Всі 15 ядерних реакторів на Запорізькій, Хмельницькій, Південноукраїнській та Рівненській АЕС виробництва "росатому". І хоча йде процес переведення російського ядерного палива на американське фірми "Вестінгауз", сьогодні, під час війни, наші АЕС отримують ядерне паливо з росії.

В ЄС також бачимо засилля російського ядерного міра - 8 реакторів ВВЕР-440 - всі зупинені, в Фінляндії -1, в Литві - зупинений, в Угорщині - 4ВВЕР-440 та споруджуються 2 ВВЕР-1000, в Чехії - 4ВВЕР-440 та 2ВВЕР-1000, в Словаччині - 8ВВЕР-440, в Болгарії 4ВВЕР-440 виведені на вимогу сусідів при вступі в ЄС та 2ВВЕР-1000.

Єдиною державою, яка прийняла рішення про будівництво нових енергоблоків з російськими реакторами є …Угорщина. Єдиною державою, яка веде перемовини про придбання російських реакторів є …Україна. В ЄС російські реактори визнані ненадійними та існує план їх повного закриття.

Сусідня та близька нам Польща прийняла рішення про спорудження двох АЕС з реакторами американського та південнокорейського виробництва. Недобудована болгарська АЕС Белене з російськими реакторами ВВЕР-1000, про які домовляється уряд, використовується як склад для зберігання реакторів та іншого технологічного обладнання. 

12 з 15 ядерних блоків в Україні мали би бути зупинені до 2020 року. При роботі реактора понад 20 років ризик аварії збільшується з кожним роком. Продовження термінів експлуатації ядерних реакторів в Україні з синдромом Чорнобильської АЕС здійснюється тільки за рішенням "Енергоатому" без громадського обговорення.

Домовляючись про придбання російських реакторів, уряд повинен сказати правду, що купівля російських реакторів передбачає також купівлю російського основного технологічного обладнання, термін експлуатації зменшений на термін зберігання на складах Болгарії, гарантії на російські реактори та основне технологічне обладнання надаватимуть російські компанії-виробники з обов’язковою присутністю їх представників під час монтажу та наладки на майданчику Хмельницької АЕС.

Перемовинами про придбання російського ядерного металобрухту уряд плює в душу ліквідаторам Чорнобильської АЕС, всім, хто постраждав від цієї жахливої аварії та всім, хто не хоче її повторення.

Незабаром, після перемоги, десятки тисяч українських вояків відкладуть свою зброю та повернуться до своїх сімей, до своєї роботи. Саме вони будуть визначати післявоєнне майбутнє України. 

Саме вони будуть визначати, як відновлювати зруйновані ворогом електростанції та підстанції. Переконаний, що в їхніх планах та діях, купівлі російських реакторів не буде.

Колонка є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції "Економічної правди" та "Української правди" може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.
Реклама: