"У них буде вибір: жити в бідності або піти в армію". Сергій Будкін про "утилізацію" безробітних росіян та нову економіку РФ

"У них буде вибір: жити в бідності або піти в армію". Сергій Будкін про "утилізацію" безробітних росіян та нову економіку РФ

Середа, 27 квітня 2022, 18:00 -
До голодних бунтів у Росії поки далеко, але процес самознищення вже запущений. Яка справжня ціна санкцій для російської економіки?

За два місяці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну не було жодного дня, щоб уряди західних країн або приватні компанії не повідомляли про нові санкції або про припинення діяльності в Росії.

Однак ці заходи не дають миттєвого результату, тож росіяни здебільшого ще не відчувають їх згубної сили.

Саме тому путін дозволяє собі впевнено говорити, що заходи центробанку РФ спрацювали, економіка стабілізувалася, інфляція уповільнилася, а ціни почали повертатися до довоєнних показників.

Проте, як каже керівний партнер компанії FinPoint Сергій Будкін, у російської економіки може не бути цілі, але в неї є шлях. Цей шлях максимально точно окреслили українські прикордонники на острові Зміїний.

Реклама:

Напередодні Центр соціально-економічних досліджень "CASE Україна" разом з ЕП провели експертну онлайн-дискусію "Санкції. Російська економіко, іди на*уй", у якій узяв участь відомий в Україні та Росії інвестбанкір Сергій Будкін.

З головними тезами його виступу та презентації ЕП ділиться нижче.

 
джерело: "новое время"

Як довго тривають війни

Статистика за останні 170 років свідчить, що медіанна довжина війни становила приблизно 15 місяців. Більшість війн закінчувалися менш ніж за рік. Тут ідеться про війни з активними фазами бойових дій, де була велика інтенсивність.

Потрібно готуватися до того, що війна може тривати місяці, але є велика ймовірність, що вона може тривати 1,5-2 роки. Це той імовірний горизонт, який треба закладати в планування.

 
джерело: презентація FinPoint, сергій будкін

Що не закінчиться в Росії найближчим часом

✔ Гроші

✔ Базові продукти харчування

✔ Горілка і прості алкогольні напої

✔ Бензин

✔ Меблі

✔ Сигарети бюджетних сортів

У Росії ніколи не закінчаться гроші. Держава може надрукувати скільки завгодно грошей.

Залишаться базові продукти харчування: хліб, олія, сіль, гречка. Зрештою, Росія вирощувала та експортувала обсяг продовольства, який дозволяв нагодувати 500 млн людей.

До війни РФ імпортувала лише третину від усього споживання продуктів. Здебільшого це були товари, які неможливо виробляти в Росії. Їх росіяни втратять, що суттєво скоротить їхній раціон, але не залишить голодними.

Горілка не скінчиться, її продовжать виробляти і пити. Для її виробництва потрібно лише достатньо жита і якісний самогонний апарат. Пиво теж залишиться. Хмелем та солодом, бодай сумнівної якості, Росія забезпечена.

Бензин не закінчиться, бо РФ є великим виробником нафтопродуктів. Аналогічна ситуація із сигаретами бюджетних сортів.

Меблі також залишаться, адже Росія має велику кількість сировини та підприємств для їх виробництва, які мало залежать від зовнішнього світу.

Курити, пити, поповнювати бензобаки та забезпечувати базові потреби росіяни зможуть ще дуже довго. Отже, до голодних бунтів поки далеко.

Де втрачає і буде втрачати Росія

Через санкції економіка Росії буде катастрофічно спрощуватися. Велика кількість професій, які продукували додану вартість, будуть непотрібними.

Для росіян повністю закрили ринки міжнародних капіталів. Конвертованості рубля, якою Росія так довго пишалася, теж більше нема.

Фінансові послуги втратять актуальність, адже фінансових ринків у Росії не буде ще довго. Знання правил розміщення євробондів та роботи з акціями, вміння виписувати міжнародні акредитиви знадобляться нескоро.

Для забезпечення фінансового сектору знадобляться 10-15 пенсіонерів, які працювали в радянському банку.

Плеяда освічених та досвідчених менеджерів, яка була вихована в сучасній Росії і працювала на залучення до ринку більшої кількості людей, перестає бути потрібною.

Втратить Росія IT-компанії та ресторани. Вони вже закриваються і йдуть з країни. Закриття одного лише McDonalds призведе до втрати 92 тис робочих місць.

Професійна журналістика буде непотрібна. З російськими стандартами свободи слова буде потрібна лише газета "Красная звєзда", яку зможуть робити кілька вірнопідданих журналістів.

З Росії виїжджає соціально активне освічене населення, а залишаються прихильники сумнівної національної ідеології та воєнної міфології. Таке суспільство можна порівняти хіба що із Сектором Газа.

Очікується поява 2-3 млн безробітних. У тоталітарних державах не вигадали іншого способу "утилізації" безробітних, ніж створення з них воєнізованих формувань. У росіян буде вибір: жити в бідності або піти в армію, де є зарплата і соцпакет.

Санкції позначилися на наявності багатьох товарів. Один з найболючіших ударів – у Росії миттєво закінчилися запчастини для автомобілів. Наприклад, гальмівні колодки, які раніше коштували 7 тис руб, подорожчали у 20 разів.

Останнє постачання запчастин компанією Volkswagen, зроблене до її виходу з російського ринку, відбулося за курсом 220-230 руб за дол. Це при тому, що офіційний курс наразі – близько 80 руб за дол.

Телевізор проти холодильника

Ціни ростуть не лише на запчастини. Битва "телевізора та холодильника" на теренах країни-окупанта триває. За останні два роки деякі продукти подорожчали у два-три рази. Велика частина подорожчання відбулася за останній місяць.

 
джерело: презентація FinPoint, сергій будкін

Примітно, що продуктова інфляція не рахується в статистиці Росстату, оскільки служба постійно змінює розрахунок продуктових кошиків. Так російська влада створює ілюзію контрольованості інфляції, яка становить близько 20%.

Реальний же рівень та якість споживання катастрофічно падають, особливо якщо йдеться про бідні прошарки населення.

З курсом рубля теж не все однозначно. У 1990-х протягом двох років офіційний курс був 12 610 руб за дол. За ним мали відбуватися всі розрахунки. Чим більше було таких розрахунків, тим далі цей курс віддалявся від реального.

В один момент реальний курс був 176 тис купоно-карбованців за долар. При цьому офіційний залишався на рівні 12 610.

Зараз враження, що ситуація повторюється. Поточний офіційний курс рубля не відображає реальний, і згодом це відчує вся економіка.

Експорт уже не той

У першій половині 2021 року 37% російського експорту становила нафта, 19% – газ, 11% – метали, 8% – хімічна промисловість, 7% – коштовності, 7% – сільське господарство, 6% – зброя, 7% – усе інше.

 
джерело: презентація FinPoint, сергій будкін

Експорт коштовностей закритий, він один з перших потрапив під ембарго. Коштовності на зовнішній ринок здебільшого постачала компанія "Алмази Росії". Її акції на московській біржі впали удвічі, на більш пристойних біржах – ще більше.

Буде поступово скорочуватися експорт російської аграрної продукції. На це впливатимуть логістична ізоляція, яка виникне внаслідок санкцій, та збільшені премії за страхування суден з Росії.

Також падіння експорту продовольства буде пов’язане із занепадом російського насіннєвого фонду, який значно скоротиться у 2023 році. Причина – усі передові компанії, які постачали елітне насіння, відмовилися від роботи з РФ.

Крім того, Росія втратить доступ до племінних (чистокровних) тварин, яких імпортували з Австрії та Нідерландів.

Також РФ не зможе купувати племінних курей-несучок. Чотири основні компанії, які розводять таких курей, відмовилися від співпраці з агресором.

Експорт російських металів теж може катастрофічно впасти через введені санкції. Замістити їх на західному ринку буде доволі просто.

Росія не зможе переорієнтуватися навіть на великий китайський ринок, адже Піднебесна сама має надлишкові потужності для виробництва сталі та інших металів, окрім платини та нікелю.

У 2021 році Росія продала зброї на 30 млрд дол. Основні імпортери поступово відмовляються від нових угод. Так, Греція, яка входила до десятка провідних покупців російського озброєння, у 2023 році планує від нього відмовитися.

Російська війна проти України показала, що бойові якості військової техніки окупанта далекі від того, що росіяни показують на міжнародних виставках. Це антиреклама для РФ на світовому ринку озброєнь.

Україна знищила чимало російських танків та кораблів, тому агресору доведеться відновлювати власний військовий потенціал та обмежувати експорт, втрачаючи ринки.

Близько третини всього російського експорту – це нафта. Очікується, що через санкції та активну позицію західних країн постачання російської нафти до 2023 року суттєво постраждає.

Уже зараз російська нафта торгується за цінами 2021 року, хоча цьогоріч вони значно пішли вгору. Дисконт на російське чорне золото сягає 35%.

Що в підсумку

Щодо антиросійських санкцій треба думати не про те, що буде завтра, а про те, що буде через рік-півтора.

Більшість обмежень не здатні вдарити по Росії миттєво. Лише через певний проміжок часу стане відомо, які товари Росія буде здатна експортувати, а які не зможе виробляти навіть для себе.

Центральний банк РФ очікує, що повністю санкції набудуть сили в липні. У цьому випадку час грає на Україну. Чим довше буде триматися Україна, тим більшої ваги набуватимуть економічні санкції і впливатимуть на злам у війні.

Реклама: