Тиждень у графіках: випуск, присвячений Apple

Тиждень у графіках: випуск, присвячений Apple

Субота, 4 серпня 2018, 18:00 -
Як довго Apple йшла до капіталізації у трильйон доларів, що з фінансовими показники компанії за перші три квартали цього року, та хто продав найбільше смартфонів – відповіді у тематичному випуску рубрики “Тиждень у графіках”.

Трильйон доларів

Найдорожча новина цього тижня. Капіталізація компанії Apple вперше досягла позначки в 1 трильйон доларів, чого не вдавалося досягти жодній з американських компаній.

При цьому, раніше у той же день фінансовий додаток Apple помилково повідомив про те, що капіталізація компанії перевищила 1 трлн доларів, хоча по факту це сталося трохи пізніше.

Для того, щоб це стало можливим, ціна акцій Apple повинна була перевищити $207,04 за акцію. У середу, коли компанія подолала історичну позначку, акції Apple коштували $207,39, що призвело до ринкової капіталізації компанії в розмірі 1,019 трлн доларів.

Реклама:

Увечері в четвер глава компанії Тім Кук розіслав е-мейл співробітникам Apple, в якому привітав їх з історичним досягненням.

"І хоча у нас є всі підстави пишатися цим досягненням, це не головне мірило нашого успіху. Фінансова віддача - всього лише результат інноваційної діяльності Apple; того, що ми ставимо наші продукти і користувачів на чільне місце і завжди залишаємося вірними своїм цінностям", - написав він.

До цього часу капіталізації в 1 трлн досягала лише одна компанія в світі і лише на один день - це була китайська нафтова держкомпанія Petrochina в січні 2007 році, відразу після свого IPO.

Структура доходів

Також на цьому тижні Apple оголосила фінансові показники за третій квартал 2018 фінансового року.

Загалом, виручка Apple в третьому кварталі становила 53,3 млрд доларів – на 17% більше, ніж роком раніше. Аналітики очікували показника в 52,34 млрд доларів.

За квартал Apple продала 41,3 млн iPhone - на 1% більше, ніж роком раніше. Виручка від продажу iPhone зросла на 20%, до 29,9 млрд доларів.

Виручка від сервісів компанії виросла на 31%, до 9,5 млрд доларів. У цей показник входять доходи від App Store і Apple Music.

Варто зазначити, що виручка від сервісів стабільно зростає. Наприклад, у першому кварталі 2013 року вона становила 3,7 млрд доларів.

Гірша ситуація з комп’ютерами та ноутбуками Mac від Apple. За перші три квартали на Mac припадало лише 8,9% від загальної виручки Apple – це найнижчий рівень за всю історію компанії.

Доходи від продажів iPhone

Як йшлося вище, Apple реалізувала 41,3 млн смартфонів. Але при цьому в 2017 році середня ціна iPhone становила 606 доларів, а в цьому році Apple зафіксувала її на рівні 724 доларів, показавши зростання виручки на 20%.

Найголовніше, що у Apple є усі шанси оновити рекорди за доходами з продажів iPhone за підсумками року.

Так, за перші три квартали фінансового 2018 року, виручка Apple від продажів iPhone становила 129,5 млрд доларів. Це більше, ніж було у 2015 році, коли виручка за перші три квартали становила 122,8 млрд доларів.

Huawei проривається

Незважаючи на перший трильйон, все ж Apple втрачає позиції на ринку смартфонів. Так, компанія Huawei вийшла на друге місце за кількістю проданих смартфонів у світі у другому кварталі, відтіснивши Apple на третю сходинку.

Лідерство з показником 71,5 млн проданих смартфонів зберегла корпорація Samsung, частка якої становила 20,9%.

Huawei продала 54,2 млн апаратів, захопивши 15,8% ринку. У другому кварталі 2017 року компанія продала 38,5 млн смартфонів, її частка тоді становила 11%. Зростання продажів квартал до кварталу становило 40,9%.

Apple в квітні-червні продала 41,3 млн апаратів. У порівнянні з тим самим періодом минулого року частка Apple виросла з 11,8% до 12,1%, проте цього виявилося недостатньо, щоб утриматися на другому місці.

Всього в світі за другий квартал було продано 342 млн смартфонів. У порівнянні з квітнем-червнем 2017 року продажі смартфонів в світі знизилися на 1,8%.

Реклама: