"Родовід" єнакіївських. Частина друга

"Родовід" єнакіївських. Частина друга

Понеділок, 19 грудня 2011, 17:29 -
Джерела "Комерсанту" розповідали, що банк "Союз" пов'язаний з колишніми власниками "Родовід Банку", який вони втратили в розпал фінансової кризи в 2009 році, і що саме вони завели кошти на депозити в банк "Союз". Нацбанк не має інформації щодо власників "Союзу". Але за даними ДКЦПФР цей банк заснували три донецькі фірми - ТОВ "Алькес", ТОВ "Концерн Євроторг" та ТОВ "Кепiтал Енерго Систем". Всі вони вже збанкрутували.

Скандал навколо "Родовід банку" був одним з найгучніших у 2000-х роках. У 2008 банк фактично збанкротував і вкладники штурмували його відділення. У 2009 екс-прем'єр Юлія Тимошенко оголосила кампанію зі спасіння однієї з найбільших фінустанов України.

Банку виділили мільярди гривень рефінансування та націоналізували його. Проте вже 2010 році тимчасовий адміністратор "Родовід банку" Сергій Щербина опинився у в’язниці за звинуваченням у розкраданні коштів.

Генеральна прокуратура розслідує ще одну кримінальну справу, яка стосується діяльності банку до його краху.

"У період з  2006 до 2009 року службові особи "Родовід Банку" з метою заволодіння шляхом зловживання  службовим становищем коштами банку за попередньою змовою із службовими особами ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт", ТОВ "Кепітал Енерго Систем", ТОВ "Київфінансконсультант", ЗАТ "Промкомбінат", ТОВ "Фінансова компанія "Альфа-Інвест", використали ряд завідомо неправдивих документів кредитних справ, на підставі яких "Родовід Банком" було укладено кредитні договори з юридичними особами з ознаками фіктивності", - стверджують слідчі.

Реклама:

А у середині листопада 2011 року у справі "Родовід банку" з'явився покійник. Вчинив самогубство 43-річний бізнесмен Геннадій Піскун, якого у СБУ називали одним з ключових свідків, який міг розказати про організаторів темних схем виведення грошей з банку

У першій частині розслідування "Економічна правда" намагалася розібратися у взаємовідносинах фігурантів справи "Родовід банку" – ЗАТ "Ламітек-Укрізоліт" та ЗАТ "Промкомбінат", що привело нас до батьківщини президента Віктора Януковича – міста Єнакієве.

У заплутаній схемі зв’язків цих компаній та колишніх керівників банку опинилися фірми, близькі до легендарного регіонала Юрія Іванющенка, відомого також, як Юра Єнакіївський.

У цій частині ми намагалися розібратися у історії інших компаній, на які пали підозри слідчих – ТОВ "Кепітал Енерго Систем" та ТОВ "Фінансова компанія "Альфа-Інвест". При цьому також використовувалася інформація виключно з відкритих джерел – SMIDА, Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців та Реєстр судових рішень.

ТОВ "Кепітал Енерго Систем"

Напочатку листопада видання "Комерсант-Україна" опублікувало інформацію про те, що абсолютним лідером за залученням гривневих депозитів в Україні неочікувано став банк "Союз".

Ця фінустанова має лише чотири офіси – київський і три регіональні. За три місяці вкладники принесли у банк 1,22 мільярди гривень. У "Союзі" стверджували, що це стало можливим завдяки привабливим умовам вкладів на суму від 5 мільйонів.

Джерела "Комерсанту" розповідали, що банк "Союз" пов'язаний з колишніми власниками "Родовід Банку", який вони втратили в розпал фінансової кризи в 2009 році, і що саме вони завели кошти на депозити в банк "Союз".

Нацбанк не має інформації щодо власників "Союзу". Але за даними ДКЦПФР цей банк заснували три донецькі фірми - ТОВ "Алькес", ТОВ "Концерн Євроторг" та ТОВ "Кепiтал Енерго Систем". Всі вони вже збанкрутували.

Так виглядає сторінка банку "Союз" у реєстрі НБУ

 

Саме "Кепiтал Енерго Систем" фігурує у справі Генпрокуратури щодо розкрадань "Родовід банку". Це ТОВ було визнане банкрутом 16 лютого 2010 Господарським судом Донецької області. Ініціювала банкрутство компанія "Укртрейд Лімітед", вимагаючи стягнення з "Кепiтал Енерго Систем" 27,5 тисяч гривень боргу.

Цікаво, що керівником фірми, яка збанкрутила акціонерів "Союзу", є Олександр Анатолійович Лубенець - генеральний директор ВАТ "Експо нафта продукт", яке пов’язане з близьким до Юрія Іванющенка та Івана Аврамова товариством "Інноваційні стратегії".

Під час процедури ліквідації виявилося, що "Родовід банк" був кредитором "Кепітал Енерго Систем", однак сума боргу у остаточному рішенні суду про ліквідацію засновника банку "Союз" не називається.

У зв’язку з відсутністю майнових активів "Кепітал Енерго Систем", вимоги кредиторів залишилися незадоволеними та, відповідно до закону про банкрутство, вважаються погашеними.

Більше того, до Господарського суду Донеччини з позовом проти "Кепітал Енерго Систем" також звертався Харківський міжрайонний транспортний прокурор. Позов був поданий в інтересах держави в особі Міністерства транспорту та ВАТ "Ізюмський тепловозоремонтний завод".

Прокурор вимагав стягнення боргу у сумі 4 мільйонів 472 тисяч гривень. Однак у зв’язку з банкрутством "Кепітал Енерго Систем" держава залишилася ні з чим.

Ще одного засновника "Союзу", фірму "Алькес", очолював В’ячеслав Ярошенко – керівник ТОВ "Техінвестметал Груп" (акціонера "Експо нафта продукт") і представник фірми покійного Геннадія Піскуна "Фармадон".

"Алькес" банкрутило ТОВ "Промислова компанія "Імпульс", вимагаючи стягнення 28 тисяч гривень. Виявилося, що "Алькес" теж був боржником "Родовід Банку". Загальна сума заборгованості перед кредиторами цього ТОВ становила більше 247 мільйонів гривень. Але у "Алькеса" майна не виявилося, тому суд ліквідував цю компанію.

Інший збанкрутілий засновник банку "Союз" - ТОВ "Концерн Євроторг" – був акціонером ЗАТ "Фінансово-промисловий альянс", в керівництві якого працював колишній віце-президент "Родовід банку" Сергій Дядечко.

Але ще цікавіше поглянути на список посадовців "Союзу". Головою спостережної ради цього банку є Юрій Савицький – колишній член спостережної ради "Родовід банку". А заступником голови правління у "Союзі" є сам Сергій Дядечко.

У 2010 році Дядечко та Савицький також мали по 6% акцій "Союзу".

ТОВ "Фінансова компанія "Альфа-Інвест"

Ще одним фігурантом кримінальної справи щодо розкрадання "Родовід банку" є ТОВ "Фінансова компанія "Альфа-Інвест".

21 січня 2010 Господарський суд Донецької області ухвалив рішення про стягнення з цієї фірми 163 мільйонів 124 тисяч гривень на користь кредитора – "Родовід банку".

Однак у кінцевому рахунку "Альфа-Інвест" спіткала та ж доля, що й акціонерів банку "Союз". Через три місяці - 13 квітня 2010 – той же Господарський суд Донеччини визнав її банкрутом за позовом донецького ТОВ "Юнікс-маркет", яке вимагало 34 тисячі 950 гривень боргу.

У справі про банкрутство "Родовід", разом з "Юнікс-маркетом" були визнані кредиторами, яким "Альфа-Інвест" була винна 163 мільйони 160 тисяч гривень. Однак у цієї компанії майна не виявилося і суд її просто ліквідував.

Але цікавим є той факт, що ліквідатором був призначений керівник "Юнікс-маркету" – Григорій Едуардович Сагіров, 1986 року народження.

Ця людина виявилася пов’язаною з ПАТ "Диверсифікований інтервальний корпоративний інвестиційний фонд "Соцінвест-Гарант". З червня 2007 до листопада 2010 року Сагіров був членом наглядової ради цього фонду від іншого фігуранта кримінальної справи "Родовід банку" - ЗАТ "Промкомбінат", яке володіло 100%  статутного фонду "Соцінвест-Гарант".

Як ми вже зазначали, у другому кварталі 2007 року ЗАТ "Промкомбінат" мало 100% акцій НЗВКІФ "Інноваційні стратегії", близького до Юрія Іванющенка та Івана Аврамова.

"Родовід банк": наші дні

3 вересня 2010 новим тимчасовим адміністратором "Родовід Банку" призначили Юрія Райтбурга. Через рік, 16 вересня 2011 він був призначений вже головою правління "Родовід Банку".

До "Родовіду", з 2004 року, Райтбург був головою наглядової ради банку "ТК Кредит".

Акціями "ТК Кредит" володіє ВАТ "ЗНВКIФ "Новi технологiї", президентом якого є партнер Юрія Іванющенка - Іван Аврамов.

Не менш цікавим є той факт, що одним з акціонерів цього товариства виступає британська компанія "Індастрі Іст Юроп Інвестментс Лтд".

Ця фірма згадується у постанові Донецького апеляційного господарського суду від 2 листопада 2009 року у якості співвласника нежитлових будівель бази відпочинку "Орджонікідзе" разом з "Фінансовою компанією "Лідер" та приватною компанією з обмеженою відповідальністю "Філдлейн Лімітед".

У попередній публікації вже зазначалося, що "ФК "Лідер", за інформацією МВС, була створена племінником Юрія Іванющенка "задля придбання бази відпочинку "Орджонікідзе" в курортній зоні Святогорська".

Але Райтбург не був єдиною людиною серед нових керівників "Родовід банку", яка пов’язана з "єнакіївськими".

21 липня 2010 першим заступником глави правління банку був призначений вже згадуваний раніше Дмитро Попов – президент близького до Іванющенка та Аврамова товариства "Інноваційні стратегії". Однак 4 липня 2011 Попов звільнився з банку за власним бажанням.

Втім шляхи Райтбурга та Попова перетиналися й раніше. Вони були членами спостережної ради "Західінкомбанку". До речі, разом з братом Івана Аврамова Сергієм та колишнім депутатом Єнакіївської міськради Олегом Недавою.

Наразі 51% акцій "Західінкомбанку" належать британській компантії Parrox Corporation Limited. А 48,4% – знову ж таки "Iнновацiйним стратегiям".

***

"Економічна правда" зверталася з проханням про коментар з приводу справи до банків "Союз" та "Родовід", однак відповіді від них поки немає.

Очевидно, що донецький бізнесмен Геннадій Піскун, який викинувся з вікна, дійсно міг бути цінним свідком у справ "Родовід банку", адже він був керівником купи фірм, пов’язаних з фігурантами справи.

Але набагато важливіше інше. Нове керівництво "Родовід банку" має "оздоровити" фінустанову, якимось чином повернути державні кошти, витрачені на спасіння (майже 19 мільярдів гривень), і виведені з банку гроші. Але чи має воно достатню мотивацію для цього? Бо існує достатньо підстав припустити, що ні.

Чи відповідатимуть за законом організатори виведення капіталу з банку – також велике питання. В усякому разі, останнє слово у справі "Родоводу" мають сказати правоохоронці та суд.

Реклама: