Нацбанк стане головним покупцем боргів уряду?

Нацбанк стане головним покупцем боргів уряду?

Середа, 14 вересня 2011, 12:42 -
НБУ почав повертати у банківську систему гроші. Поки що не підтверджується версія про те, що регулятор ховав гривню, аби утримати курс долара. Іншими словами, гривневий ресурс у банківській системі з'явився, не вплинувши на курсову стабільність.

У вівторок відбулися дві події, які підтверджують посилення участі Нацбанку на ринку державних облігацій.

Перша - НБУ скупив ОВДП у кількох банків, "вливши" вільну гривню у фінансову систему. Друга - агентство S&P знизило рейтинг для боргів України у гривні, що повинно позначитися на поведінці нерезидентів.

Обидві ці події свідчать, що НБУ може стати головним покупцем ОВДП в найближчому майбутньому.

Як уже писала "Економічна правда", 8 вересня обсяги безготівкової гривні в Україні впали до історичного мінімуму.

Реклама:

"За рахунок грошового голоду зупинився міжбанк. Мені розповіли, що банки пролонгували кредити тільки тому, що боялися визнати їх проблемними. Були чутки, що кілька авторитетних банків старанно шукали гроші на міжбанку", - підкреслив один з банкірів.

Однак сьогодні залишки на коррахунках банків зросли майже удвічі - з 9,4 мільярда гривень до 15,6 мільярда гривень.

З 9 вересня НБУ почав повертати в банківську систему гроші, які доти вилучав. Поки що не підтверджується версія про те, що регулятор ховав гривню, аби утримати курс долара.

"Я припускав, що гривню навмисно притримують НБУ і Мінфін, щоб стримувати курс. Однак середа сплутала всі карти: ставки за "овернайтом" опустилися з 15% до 3%, при цьому курс долар-гривня істотно не змінився. Іншими словами, гривневий ресурс в банківській системі з'явився, не вплинувши на курсову стабільність", - констатував заступник голови одного з середніх банків.

Каналом, через який гроші повертаються до банків, стали операції з державними облігаціями.

Останніми днями регулятор активно проводив операції з ОВДП на біржовому та позабіржовому ринках, вкидаючи через них ліквідність у систему. Крім того, з 7 по 12 вересня регулятор викупив ОВДП на 2,8 мільярда гривень.

Оскільки на день укладалося від двох до шести угод, на ринку з'явилися чутки, що НБУ викупив облігації "Нафтогазу" у "Дельта банку". У будь-якому разі, банкіри дивувалися малій кількості угод.

"Кількість банків не відома, однак є кількість договорів - всього по два на кожну серію викуплених паперів. Можна припустити, що не дуже багато установ взяло участь у продажу", - відзначив скарбник одного з великих банків.

Втім, версію з "Дельта банком" він спростував.

"Навряд чи "Дельта" здатна зібрати з ринку стільки гривні. Якщо банк і купував ОВДП "Нафтогазу", то тільки за рахунок рефінансування, але в цьому випадку дефіциту гривні на міжбанку не повинно було бути", - зазначив він.

За словами іншого банкіра, слідом за появою грошей різко впали ставки на міжбанку. "У вівторок НБУ викупив за двосторонніми котируваннями багато ОВДП. Можливо, ці гроші і обвалили сьогоднішній ринок репо", - сказав він.

14 вересня грошей стало ще більше. В банківську систему надійшла гривня від погашення державних облігацій.

За словами начальника відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ банку Україна" Олександра Печерицина, 1,4 мільярда гривень уряд планував виплатити 14 вересня і ще 4,6 мільярда гривень - 28 вересня.

Не виключено, що ближче до кінця місяця такі обсяги виплат змусять Мінфін провести кілька аукціонів, щоб просто виплатити борг за рахунок нових запозичень.

У той же час, припускає Печерицин, поточні залишки на казначейських рахунках, близько 11 мільярдів гривень, свідчать, що уряд зможе легко обійтися і без нових запозичень.

"Хоча, якщо Мінфін зможе залучити гроші за низькими ставками, він буде позичати", - вважає експерт.

Крім того, у вівторок стало відомо, що авторитетне міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors знизило рейтинг українських боргів у гривні.

"Це означає, що нерезидентам наші ОВДП тепер потрібно "зливати". Знижений рейтинг насамперед стосується ОВДП", - прокоментував цю подію один з банкірів.

Як відомо, ще в серпні на тлі наднизької ліквідності банки перестали купувати облігації уряду. Вільні ресурси вони потроху почали направляти на кредитування. Це означає, що надалі нерезиденти навряд чи зможуть продати свої ОВДП банкам.

Вони змушені будуть звертатися або до таємничих українських компаній, що страждають від надлишку грошей, або ці папери прямо чи побічно потраплять до Нацбанку.

На думку Печерицина, ситуативні "скидання" ОВДП нерезидентами можуть відбуватися, однак навряд чи вони стануть масштабними.

"В інвесторів буде час розібратися з причинами зниження рейтингу. На мій погляд, таких причин нема. Таке відчуття, що агентство просто змінило методологію. У будь-якому випадку, рейтинг запозичень в іноземній валюті залишився незмінним, а це більш важливий показник", - вважає експерт.

До 13 вересня корінних змін у структурі власників ОВДП не помічено.

З 7 по 13 вересня Нацбанк придбав у свій портфель держоблігації на 1,5 мільярда гривень, а портфелі комерційних банків в сукупності "схудли" майже на ту ж суму. Нерезиденти як тримали, так і продовжують тримати облігації на 6,5 мільярда гривень.

Реклама: