Уряд завершив перший етап пенсійної реформи

Уряд завершив перший етап пенсійної реформи

П'ятниця, 1 квітня 2011, 11:51 -
"Директори деяких підприємств знаходяться під слідством і на підписці про невиїзд. Їх звинувачують в ухиленні від сплати податків. Ведеться робота, щоб очолювані ними підприємства припинили співпрацю з офшорними структурами та конвертаційними центрами".

З 1 квітня набуває чинності постанова Кабміну №114/Н/СС від 16 квітня 2011 року "Про прискорене впровадження в Україні першого етапу пенсійної реформи".

Документ був прийнятий два місяці тому в рамках підготовки до чергового раунду переговорів з МВФ для отримання другого за цей рік траншу кредиту stand by розміром 1,08 мільярда євро.

"З 1 квітня 2011 року провести експеримент з персоніфікованої локалізації пенсіонерів за принципом закріплення їх за підприємствами-платниками податків. За основу беруться обсяги платежів до бюджету, зроблені підприємствами на 1 січня 2011 року. Пенсіонерів, закріплених за окремими платниками податків, зняти з обліку в Пенсійному фонді", - йдеться в документі.

Як зазначено в постанові, в експерименті беруть участь 14 областей України. До списку увішли області з мінімальним відсотком підтримки Партії регіонів на виборах до місцевих рад 2009 року.

Реклама:

За даними реєстрів голосування, який надав Центрвиборчком за запитом політради Партії регіонів, визначені 167,34 тисячі пенсіонерів, які проголосували за БЮТ, Комуністичну партію і "Фронт змін".

"Відбір проводився комп'ютерною програмою, без втручання людського фактора. Тому ми заздалегідь вважаємо безпідставними всі звинувачення в прагненні нової влади до політичного реваншу і залякуванню виборців України", - заявив представник Центрвиборчкому Артем Ростоцький на розширеній прес-конференції, присвяченій завершенню першого етапу пенсійної реформи.

Суть експерименту полягає в тому, що громадяни, які пройшли відбір, тепер повинні будуть самостійно вимагати пенсії з підприємств, за якими вони закріплені.

Причому для зміцнення міжрегіональних зв'язків усередині Україні чиновниками управління соціальної політики Кабміну запропоновано революційний механізм. Він припускає,  що пенсіонери з Волинської області повинні будуть стягувати кошти з підприємств, розміщених у Запорізькій і Дніпропетровській областях.

Перший етап реформи є логічним продовженням лінії на реформування економіки, оголошеної президентом, і стане першим відчутним проривом в соціальній політиці країни, переконані урядовці.

На їх думку, зміцняться добросусідські відносини між жителями різних регіонів України, які в силу пропаганди опозиції змушені були зайняти обструкціоністську позицію один до одного.

"Персоніфіковане закріплення пенсіонерів має підвищити соціальну відповідальність бізнесу і зняти навантаження з Державної податкової адміністрації, яка впродовж багатьох років не змогла домогтися сплати ними податків до бюджетів різних рівнів", - підкреслив віце-прем'єр з соціальної політики в майбутньому уряді, який побажав залишитися невідомим.

За його словами, Кабмін не став запроваджувати експеримент відразу на всій території країни.

Перш за все, цього не передбачала комп'ютерна програма, яка налаштована на неупереджений відбір тільки пенсіонерів, які не голосували за Партію регіонів.

Однак представник уряду в місії Євросоюзу бачить дві проблеми, які можуть виникнути в рамках проведення експерименту. Перша пов'язана з тим, що відібрані пенсіонери закріплені за підприємствами, які з року в рік декларують збитки і не платять податки.

"Директори деяких з них знаходяться під слідством, їх звинувачують в ухилянні від сплати податків, у зв'язку з чим з них узята підписка про невиїзд. Зараз ведеться профілактична робота, щоб очолювані ними підприємства припинили співпрацю з офшорними структурами та конвертаційними центрами на території України", - заявив чиновник.

За його словами, уряд сподівається, що це рішення сприятиме соціальному діалогу, який неминуче виникне між пенсіонерами і директорами підприємств.

"У випадку загострення цей діалог матиме просвітницький характер, і в цьому запорука ефективності першого етапу пенсійної реформи в Україні", - пояснив чиновник.

Інша складність полягає в тому, що проти персоніфікованого закріплення пенсіонерів за підприємствами виступає МВФ. Він наполягає, що Нацбанк не повинен друкувати долари для проведення виплат клієнтам "Надра банку" і "Родовід банку".

"Це їхня принципова позиція, хоча Кабінет міністрів вже кілька разів аргументовано пояснював, що емісія доларових банкнот не має жодного стосунку до пенсійної реформи", - пояснив представник уряду в Євросоюзі.

Тим не менш, він вірить в успішність переговорів з МВФ щодо узгодження кандидатури нового глави Держкомлісгоспу України.

Як відомо, участь колишнього керівника цього відомства в першому етапі пенсійної реформи було обов'язковою вимогою Генпрокуратури, що розслідує масові зловживання бюджетними коштами у період до початку нового посівного сезону.

"Ми зобов'язані розвантажити апарат Міністерства фінансів, який до кінця 2011 року має вийти повним складом на польові роботи, щоб компенсувати зростаючу вартість нафтопродуктів для аграріїв. У цьому головне завдання першого етапу пенсійної реформи", - йдеться в офіційному повідомлені на сайті Мінфіну.

"Економічна правда" вітає всіх вірних читачів з Днем сміху.

Реклама: