Валюта зникла. До виборів?

Валюта зникла. До виборів?

П'ятниця, 15 січня 2010, 10:42 -
Судячи із статистики готівкового ринку, населення майже не відреагувало на останнє підвищення курсів. Це дуже хороший сигнал того, що скоро ринок стабілізується. Банкіри також підтверджують, що після першого туру виборів ситуація на готівковому ринку проясниться.

Як тільки курс долара в обмінниках підріс, НБУ почав чергову піар-кампанію з виявлення банків-спекулянтів.

Насправді це далеко не єдина причина легкої девальвації.

З початку 2010 року до 14 січня долар в обмінниках подорожчав з 7,95-8,05 до 8,07-8,19 гривні. В четвер його курс трохи опустився - до 8,07-8,17 гривні.

Проте це все ще високий рівень. Для порівняння: весь грудень ціна долара в обмінниках не перевищувала 7,99-8,07 гривні.

Реклама:
 

Джерело: finance.ua

Цього вівторка регулятор розіслав телеграму за підписом виконуючого обов'язки голови НБУ Анатолія Шаповалова. У ній Нацбанк закликав установи дотримуватися середнього курсу гривні до долара, який регулятор розраховує кожен день.

Ці, здавалося б, прості слова на ділі означають дуже багато. Кілька місяців тому НБУ пригрозив, що буде жорстоко карати банки, які купують безготівкову валюту за курсом вище середнього. Тоді ж стало відомо, що чотири-п'ять банків можуть позбутися ліцензій.

Ще одна телеграма за підписом Шаповалова з'явилася у четвер. Вона містила гриф "для службового користування" і призначалася керівникам окремих установ. Їм запропонували взяти під особистий контроль встановлення курсів обміну.

"У разі подальшої дестабілізації банком, який ви очолюєте, середньозважених котирувань гривні на міжбанківському валютному ринку Національний банк України буде розцінювати це як вашу особисту політику, яка веде до руйнування макроекономічних передумов стабілізації і перешкоджає виходу економіки України з кризи", - йдеться у тексті.

У НБУ це послання пояснили так: регулятор проаналізував ринок і виявив деякі банки, які завищували курси. "Тут все зрозуміло. Багато хто з них не працював понад місяць, приріст кредитного портфеля нульовий, доходи нульові. Що їм залишається робити? Тільки смикати валютний курс", - пояснило джерело "Економічної правди" в НБУ.

Ймовірно, деякі банки справді працюють за більш високими курсами, ніж середній рівень, що визначається НБУ. Чи вважати це злочином - велике питання. Цілком можливо, що спекулянти для Нацбанку - вдалий привід зняти з себе відповідальність за ситуацію на ринку.

"Справді, є відчуття, що оптовики та бариги, не підконтрольні НБУ, намагаються активно грати на ситуації, але банки - навряд. Вони дуже сильно затиснуті. Хіба що "смітники", у яких особливі стосунки з НБУ" , - пояснив заступник голови одного із системних банків.

Учасники ринку назвали ще три причини подорожчання долара, які вони вважають більш вагомими: елементарний брак продавців валюти, власні прорахунки Нацбанку і надлишок гривні у фінансовій системі.

За статистикою НБУ, з початку січня приблизно в два-три рази впали обсяги купівлі-продажу валюти на безготівковому ринку. Якщо у грудні типовий обсяг торгів доларом становив 250-500 мільйонів доларів, то у січні за день оберталися лише 120 мільйонів. І це з урахуванням інтервенцій НБУ.

"Просто зникли усі продавці", - констатував скарбник одного із середніх банків. "Може, напередодні президентських виборів усі вирішили притримати валюту. Можливо, після першого туру деякі експортери зважаться продавати, але наразі бажаючих нема", - додав заступник голови системного банку.

Таким чином, на ринку реальний дефіцит валюти, який посилюється політикою Нацбанку.

По-перше, під час інтервенцій той продає лише 50% обсягів, які просять банки. Природно, це штовхає курси вгору. Більш того, регулятор де-факто грає на руку банкам, які продають долари дорожче курсу інтервенцій - більше на ринку валюти немає.

По-друге, ще минулого місяця НБУ заборонив змінювати курси валют в обмінниках протягом дня. До цього один курс міг встановлюватися вранці, інший - ввечері. На практиці це рішення створило штучний дефіцит валюти на ринку.

"Тепер ми поставили курс з ранку. Якщо ми бачимо, що долари і євро подорожчали, то просто знімаємо валюту з реалізації. Люди приходять, а їм говорять, що продажу нема. А що робити?" - питає заступник голови одного великого банку.

Подібним чином діють не тільки дрібні, але й системні установи. Відмовлялися продавати валюту навіть у державному Укрексімбанку. Так що це не дії спекулянтів, а справді прорахунки регулятора.

По-третє, курс долара штовхає угору надлишок гривні в системі. Наприкінці грудня банки мали на своїх рахунках 19,6 мільярда гривень. З них лише 12,2 мільярда становили резерви - умовно незнижуваний залишок. Решта 7,7 мільярда були теоретично "зайвим" ресурсом.

Уже до 13 січня залишки на рахунках банків зросли до 22,8 мільярда гривень. Таким чином, у них виявилося на руках багато вільних грошей. "Частина цих коштів могла піти на купівлю валюти", - підкреслив заступник голови системного банку.

Щоб прибрати надлишок, НБУ 13 і 14 січня провів масове вилучення грошей у банків через продаж депозитних сертифікатів. 13 січня регулятор "вийняв" із системи 2,3 мільярда гривень на тиждень під 8% річних, а 14 січня - ще 1,3 мільярда гривень під різні відсотки на різні терміни.

У підсумку, 14 січня залишки на коррахунках банків зменшилися до 20 мільярдів. Це все одно багато, тож НБУ напевно продовжить "пилососити" ринок.

У четвер директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку Сергій Круглик закликав українців не піддаватися паніці і не скуповувати валюту.

Він також констатував: судячи із статистики готівкового ринку, населення майже не відреагувало на останнє підвищення курсів. На його думку, це свідчить про те, що ринок швидко стабілізується.

Банкіри також підтверджують, що після першого туру виборів ситуація на готівковому ринку проясниться.

Реклама: