Уряд хоче розпоряджатися майном міністерств і мовчить про проблеми

Уряд хоче розпоряджатися майном міністерств і мовчить про проблеми

Середа, 2 квітня 2008, 19:31 -
Вступне слово прем’єра Юлії Тимошенко звелося до банального переліку пунктів порядку денного. Результати ж чергового засідання Кабміну довелося випитувати в окремих міністрів, більшість із яких дуже поспішали і не хотіли нічого коментувати. Загалом настрій в уряді був такий, який зазвичай буває після свята…

На самому початку засідання Тимошенко оголосила, що одним із основних питань має стати затвердження пріоритетів у співпраці Росії та України: вже 18 квітня до Києва приїде російський прем'єр Віктор Зубков.

Доповідати з цього питання, згідно з порядком денним, мали половина міністрів: економіки, палива та енергетики, закордонних справ, промполітики, транспорту, фінансів, АПК та інші. Проте сама прем'єр ані словом не обмовилася про те, які саме пріоритети вона бачить у російському напрямку.

Як вдалося дізнатися вже після засідання у міністра закордонних справ Володимира Огризка, уряд так і не затвердив цих пріоритетів, оскільки пропозицій було значно більше, ніж передбачалося. Тому вирішили доопрацювати вказані питання ще тиждень.

Єдине, що вдалося дізнатися, за словами міністра палива та енергетики Юрія Продана, на переговори міжурядової комісії України та Росії мають бути винесені питання довгострокових контрактів на транзит і постачання газу - без будь-яких посередників. А також, можливо, участь України у створенні та діяльності Міжнародного центру зі збагачення урану.

Реклама:

Дивовижно, але під час урядового засідання нічого не було сказано про переговори щодо російсько-української газової угоди, хоча вони тривають у Москві вже третій день поспіль, і все - у режимі надзвичайної секретності.

Із самого моменту від'їзду українських "газовиків" про перебіг переговорів майже нічого не повідомлялося. Єдине офіційне повідомлення зробила сама Тимошенко, відповідаючи на питання журналістів на прес-конференції у вівторок. Проте навіть із її слів мало що можна було дізнатися.

Тимошенко сказала лише про дискусії щодо термінів розрахунків, порядку і стосовно того, "щоб і далі будувати прозорі, чесні і зрозумілі для двох країн відносини в системі постачання газу без посередників".

Не захотів нічого говорити у середу і Юрій Продан. Швидко крокуючи сходами вниз після засідання, він лише кидав скупі відповіді на питання журналістів:

- На якій зараз стадії переговори Нафтогазу з Газпромом? Чи є вже якісь домовленості?

- Це дуже складні переговори...

- Чи погоджується Газпром із зауваженнями українського уряду?

- Йдуть складні переговори, я не можу сказати навіть, що відбулося дві години тому... У мене немає оперативного зв'язку, щоб у мене там хтось сидів...

Єдине, що по темі газу вдалося краєм вуха почути журналістам, коли майже вся преса вже вийшла із зали засідань після вступного слова: міністр палива та енергетики Продан спробував із голосу внести на розгляд Кабміну затвердження фінплану НАК "Нафтогаз".

За інформацією джерела ЕП, прем'єр поставила на голосування цю пропозицію, але на перешкоді став міністр юстиції Микола Оніщук, який заперечив, що внесення з голосу пропозицій про розгляд урядових рішень без попереднього обговорення - є порушенням регламенту.

І справді, на одному з попередніх засідань Юлія Тимошенко офіційно заявила, що на Кабміні більше не візьмуть до розгляду жодного документа, який внесли до порядку денного "з голосу". Отже, у середу Продан зазнав поразки.

Такий розвиток подій після засідання підтвердив і сам міністр, який повідомив журналістам, що фінплан НАКу не розглядався і був перенесений на наступне засідання.

На питання про те, чи був розгляд фінплану у порядку денному на цю середу, Продан відповів: "Ухвалено рішення, що проекти документів не вносяться з голосу. Має бути відповідне опрацювання. Ще не всі члени Кабміну бачили цей документ".

Окрім того, Тимошенко пообіцяла, що уряд затвердить спеціальний порядок (або навіть кілька документів) щодо відчуження та здачі в оренду надлишкових майна та землі, які перебувають у розпорядженні міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

За словами прем'єра, це майно має відчужуватися або здаватися в оренду винятково через відкриті аукціони. Разом із тим, рішення про відчуження майна міністерствами та центральними органами влади має ухвалювати безпосередньо уряд.

Як розповів після засідання Микола Оніщук, уряд постанову ухвалив, але навколо неї велася жвава дискусія.

- Уряд здобув право відчужувати майно (що перебуває у користуванні міністерств та інших відомств) своїми окремими рішеннями. Я особисто був проти цього, - сказав Оніщук.

Свою незгоду міністр пояснив тим, що, на його думку, новий документ може суперечити вже чинному законодавству, що регулює повноваження ФДМУ, міністерств тощо в частині їхніх прав на розпорядження своїм майном.

Ще одне питання, якого торкнувся уряд, - підготовка до звітів представників місцевих влад. Юлія Тимошенко офіційно оголосила, що візьметься особисто за "виховання" губернаторів та голів райдержадміністрацій: невдовзі уряд почне заслуховувати звіти місцевої влади щодо результатів роботи за останні три місяці.

- Я хочу попередити всіх керівників місцевих держадміністрацій, у першу чергу губернаторів, щоб вони готувалися до таких звітів. Кожен показник їхньої роботи буде ретельно вивчений, і вони будуть запрошуватися на засідання уряду, щоб провести двосторонню дискусію: з одного боку, уряд поставить питання щодо результатів діяльності, а з іншого - уряд буде слухати, дослуховуватися до проблем кожної області і враховувати її проблеми в змінах та доповненнях до Держбюджету і, власне, в політиці уряду, - сказала Юлія Тимошенко.

З-поміж інших урядових рішень, що розглядалися на засіданні, можна виділити проект постанови, яка передбачає введення урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, а також спеціальної методології антикорупційної експертизи нормативних правових актів, зокрема тих, що видаються урядом та президентом України.

Проте цього рішення не ухвалили через наполягання віце-прем'єра Григорія Немирі, який зажадав провести міжнародну експертизу проекту постанови на відповідність вимогам моніторингового комітету Ради Європи.

Згідно з порядком денним, передбачалося ще заслухати питання про результати фінансово-господарської діяльності "Арселор Міттал Кривий Ріг". Звіт збиралися слухати в закритому режимі, хоча буквально тиждень тому Юлія Тимошенко обіцяла, що це буде зроблено на відкритому засіданні Кабміну, в присутності журналістів. У результаті уряд взагалі не торкнувся цього питання.

Реклама: