"Газпром" пішов на поступки італійцям

Четвер, 1 березня 2012, 17:17

"Газпром" погодився "скорегувати" умови поставок газу до Італії.

Про це повідомив російський концерн за підсумками зустрічі глав компаній Олексія Міллера і Паоло Скароні в четвер в Москві, передає "Інтерфакс".

У 2011 року "Газпром" збільшив поставки до Італії на 31% - до 17,08 млрд кубометрів через те, що з березня по жовтень Лівія припиняла поставки газу в Італію.

Проте повністю ситуація не виправилася - в 2011 році Eni не виконала зобов'язання з відбору мінімальних контрактних обсягів (take-or-pay) на 5 млрд кубометрів проти майже 9 млрд кубометрів в 2010 році.

Реклама:

При цьому незалежні імпортери російського газу - Promgas, Sinergie Italiane, EGL - навпаки, закуповували газ навіть понад контрактних кількостей.

У позаминулому році "Газпром" уже переглядав контракти з італійськими імпортерами.

Тоді Eni отримала з жовтня 2009 року знижку в ціні газу (приблизно 40 доларів на тисячу кубометрів) і тимчасове зниження планки take-or-pay.

У 2010 році ціна поставок російського газу в Італію склалася на рівні 330 доларів, в 2011 - 410 доларів за тисячу кубометрів.

В минулому році італійські імпортери зажадали нових поступок.

Вже оформлені нові контрактні умови з PremiumGas, Edison, Sinergie Italiane, тривають переговори з EGL.

За коментарями менеджерів "Газпрому", зараз покупцям пропонувалися знижки 7-10%.

"Домовленість про перегляд ціни контрактів на поставку газу є важливим кроком у сорокарічному стратегічному партнерстві між "Газпромом" і Eni. "Газпром" і Eni ще більше посилили свої торгові зв'язки, сприяючи конкурентоспроможності російського газу на європейському ринку і сприяючи зміцненню безпеки поставок", - коментує підсумки переговорів Eni.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!