Ціна нафти Brent перевищила 123 долара за барель

Четвер, 1 березня 2012, 15:00

Ціна нафти Brent перевищила 123 долара за барель завдяки ознакам економічного зростання в Китаї та США і триваючому страху перед припиненням поставок з Ірану.

В 12.35 за Києвом Brent подорожчала на 0,84 долара до 123,50 долара за барель, а нафта WTI - на 0,24 долара до 107,31 долара за барель, пише Reuters.

"Підтримку нафті надають безліч геополітичних чинників. З іншого боку, не можна виключати корекцію, тому що ринок забіг вперед, і є побоювання з приводу попиту, так як в єврозоні як і раніше проблеми", - сказав ризик-менеджер Mitsubishi Corp Тоні Нунан.

За лютий нафта Brent подорожчала на 10,5%, а в минулу п'ятницю ціна піднялася до максимуму 10 місяців 125,55 долара за барель, але на початку цього тижня ціни знизилися, оскільки технічні індикатори вказали на надмірне ралі.

Реклама:

За даними американського уряду, санкції країн Заходу проти Ірану почали відбиватися на його експорті нафти, і подальші обмеження можуть привести до спаду пропозиції на світовому ринку.

Страхові компанії США і Європи відмовляються страхувати партії іранської нафти навіть до вступу в силу ембарго Євросоюзу, йдеться в звіті Управління енергетичної інформації (EIA) Міністерства енергетики США.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) підвищила видобуток в лютому до максимального рівня з жовтня 2008 року за рахунок Анголи і Саудівської Аравії, а також подальшого відновлення видобутку в Лівії, показало опитування Reuters.

На думку чиновників Євросоюзу, країнам-споживачам нафти не потрібно використовувати стратегічні запаси, тому що дефіциту сировини немає, а Вашингтон може використати свої запаси, щоб стримати зростання цін на бензин в рік президентських виборів.

Запаси нафти в США минулого тижня, за даними EIA, зросли на 4,16 мільйона барелів, що значно вище прогнозів аналітиків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!