"Газпром" виявив "системну проблему" на газовому ринку ЄС

Понеділок, 20 лютого 2012, 14:31

З 31 січня як мінімум дев'ять країн ЄС протягом двох тижнів відчували дефіцит російського газу (з різною періодичністю і в різних обсягах).

"Газпром" заявляв, що експорт йде в повній відповідності з контрактами, пишуть "Ведомости".

Але попит в Європі перевищує контрактні зобов'язання, а "Газпром" не може виконати такі заявки - через морози в Росії.

Точної статистики до сих пір немає, але, судячи з даних ЦДУ ПЕК, загальні поставки "Газпрому" - на всі ринки - не перевищували історичних максимумів.

Реклама:

При тому, що в кінці 2011 року у концерну з'явився новий маршрут постачань в ЄС - балтійський газопровід "Північний потік".

З ослабленням морозів дефіцит у Європі зник.

"Група "Газпром" в повному обсязі відновила задоволення запитів споживачів в Європі», - йдеться в сьогоднішній заяві гендиректора "Газпром експорту" Олександра Медведєва.

Медведєв ще раз повторив, в чому була причина тимчасового дефіциту: заявки європейців виросли "істотно і повсюдно" через "надзвичайно холодну погоду".

Медведєв підкреслює, що європейцям не вистачало не тільки російського газу, але і сировини з Норвегії та Алжиру.

У результаті "минулі напружені дні і тижні виявили ряд проблем європейського газового ринку", наголошується в заяві топ-менеджера.

Коріння цих проблем впирається в політичні рішення ЄС: "Курс на злам чинної ефективної моделі газового ринку в континентальній Європі зараз обернувся негативними наслідками і виявив системні недоліки проведених реформ".

"По-перше, ще раз доведено, що спотовий ринок - де торгуються "короткі" поставки газу - не розвинений настільки, щоб забезпечити зрослий попит на газ. Не допомагають і альтернативні джерела енергії. А реформи ЄС (зокрема Третій енергопакет) стримують інвестиційну активність виробників", - перераховується в заяві.

"Лютневі холоди в Європі виявили системну проблему сучасної газової галузі, про яку ми попереджали неодноразово", - підсумовує Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!