Суд США наказав повернути Україні 60 мільйонів доларів

Вівторок, 14 червня 2011, 19:23

Окружний суд США зобов'язав базовану в штаті Орегон компанію Olden Group сплатити Україні 60 млн. доларів за позовом українського уряду, який буцім-то викрив мережу компаній, які є частиною шахрайських схем у Східній Європі та Афганістані.

Це потрійний розмір коштів, які, як наполягає український уряд, були переплачені за вакцини, закуплені через американську компанію Olden Group та українську Interfarm, повідомляє агентство ВВС.

Позов, поданий у 2010 році, став наслідком розслідування, яке проводив внутрішній урядовий наглядовий орган президента Януковича.

Розслідування стосувалося медичних закупівель уряду Тимошенко і відбувалося за сприяння американської слідчої фірми Kroll Inc.

Реклама:

Його результатом став позов у штаті Орегон за заявою українського державного медичного підприємства "Укрвакцина".

Перевірка викрила мережу офшорних компаній, зареєстрованих у США і пов'язаних з Olden Group, які, як сказано у звіті Kroll Inc, у минулому були задіяні у шахрайських схемах.

Одна з цих фірм, зазначено у звіті, 2010 року фігурувала у справі про шахрайство, яку порушило Міністерство юстиції США.

Іншій, стверджує Kroll Inc, Світовий банк заборонив брати участь у тендерах на контракти через те, що вона брала участь у корупційних схемах в Афганістані.

У позові проти компанії Olden Group стверджується, що вона укладала фіктивні контракти з українською Interfarm LLC, аби подавати фальшиві митні декларації, що спотворювали ціни, сплачені за вакцини.

Гроші, які Interfarm отримувала із завищених цін, сплачених українцями, відмивалися на банківських рахунках у США та Латвії, стверджує Kroll Inc.

Окружний суд США виніс заочне рішення після того, як Olden Group не відповіла на позов.

Згідно з даними місцевої влади штату Орегон, власниками Olden Group є дві компанії, одна з яких (Worldwide Management Corp.) вказала своєю адресою поштову скриню у Белізі.

Інша (International United Holding AG), згідно з документами, базується на маленькому південному тихоокеанському острові Нью, який регуляторні органи в усьому світі критикують за те, що він дозволяє використовувати його як прихисток для відмивання грошей та уникнення податків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!