"Газпром" пропонує купувати більше, щоб платити менше

П'ятниця, 26 березня 2010, 09:35

За підсумками зустрічі Миколи Азарова з головою "Газпрому" Олексієм Міллером у четвер, в монополії заявили, що ціна природного газу для України напряму залежить від обсягів його імпорту.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу Кабміну.

У "Газпромі" вказали на те, що за підсумками першого кварталу мав місце істотний недобір газу - замість 8,4 млрд. кубометрів Україна придбала близько 6 млрд. кубометрів.

"Навіть якщо вважати, що ми купимо в цьому році не 33,75 млрд. кубометрів, а 27 млрд., що нам дозволяє діючий договір, то обсяг закупки в I кварталі мав би скласти не менш ніж 6,75 млрд. кубометрів. Але компанія все ж купила трохи менше мінімально можливого обсягу газу", - підтвердило джерело видання в" Нафтогазі ".

Реклама:

Співрозмовник пов'язав зрив у графіку покупки газу з важким фінансовим становищем "Нафтогазу".

Втім, за словами джерела в "Газпромі", монополія готова повернутися до питання зниження ціни газу у разі купівлі Україною більш ніж 33,75 млрд. кубометрів.

"При нинішньому обсязі у нас є договір, і немає підстав і сенсу його змінювати. В Україні повинні зрозуміти, що переглядати ціну можна, тільки якщо обсяг закупівлі складе хоча б 52 млрд. кубометрів, як це передбачено контрактом", - зазначив співрозмовник.

Як повідомлялося, українська делегація на переговорах у Москві 25 березня збиралася домагатися справедливої ціни на газ. Але сторони не змогли домовитися про щось конкретне.

Путін після переговорів з Азаровим дав зрозуміти, що не бачить причин для перегляду газових домовленостей від 19 січня 2009 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!