Шаповалов: курс – це термометр, що показує високу температуру

П'ятниця, 18 вересня 2009, 13:59

На курс гривні негативно впливають політичні звинувачення, стверджує перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

"Якщо в Кабміні кажуть, що не мають стосунку до курсу, то нехай подивляться ст. 20 закону про Кабмін, де чітко записано, що вони мають проводити фінансову і податкову політику, сприяючи стабільності національної валюти", - сказав він в інтерв'ю "Комерсанту-Україна".

"Коли в травні закінчилися звинувачення і ми заспокоїли людей, населення продало валюти на 77 млн. дол. більше, ніж купило, а курс зміцнився з 7,7 грн./дол. до 7,62 грн./дол. А коли знову почалися звинувачення і був ухвалений закон по Євро-2012, люди знову стали скуповувати валюту", - зазначив Шаповалов.

На запитання, чому б не заборонити готівковий обіг долара в Україні, він відповів: "Якщо ми не зуміли домогтися від депутатів навіть обов'язкового продажу валютної виручки на період кризи, то про яку заборону ви говорите?".

Реклама:

А на запитання, чи планують у НБУ знижувати доларизацію економіки, Шаповалов сказав:

"Наступного тижня буде введена заборона на кредитування фізичних осіб у валюті і на валютне кредитування юросіб, які не мають валютного виторгу. Це буде першим кроком".

Далі, за його словами, у Нацбанку хочуть увести виплату відсотків за валютними депозитами в гривні.

"Але вводити це потрібно тільки по нових договорах і зробити це тоді, коли офіційний курс дорівнюватиме ринковому чи буде відрізнятися не більше ніж на 0,5%", - підкреслив Шаповалов.

Він також зазначив, що "курс - це дзеркало, яке відображає відносини економіки з зовнішнім світом, або термометр; термометр не винен у тому, що показує високу температуру".

"Політики хваляться отриманням мільярдних інвестицій з початку року, але в порівнянні з аналогічним періодом минулого року вони скоротилися в 2,9 рази", - заявив Шаповалов.

"При цьому вони вмовчують, що Світовий банк закрив проект по виділенню Україні 250 млн. дол. на підтримку села. Тому що в уряді п'ять років мусолили і не змогли використовувати ці гроші", - зазначив він.

"Чому закрився кредит на 200 млн. дол. на розвиток міст України, за який можна було переобладнати водопроводи, каналізацію? Мінфін не зумів організувати цю роботу. Нехай розкажуть, як втратили дешевий кредит під 5% на 40 років", - додав перший заступник голови Нацбанку.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!