Україні потрібно 1,6 мільярда доларів на "Укриття"

Вівторок, 7 липня 2009, 19:33

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи попередньо оцінює вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" Чорнобильської АЕС в 1,6 млрд. доларів.

Про це на брифінгу у вівторок заявив глава МНС Володимир Шандра, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, остаточна кошторисна вартість проекту буде сформована до кінця 2009 року.

При цьому він уточнив, що на засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду "Укриття" та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки в Києві у вівторок не розглядалося питання про збільшення донорських внесків на "чорнобильські" проекти.

Реклама:

"Ми розуміємо необхідність збільшення кошторису, але на цьому засіданні не піднімалося питання, скільки ще необхідно коштів. Питання вже буде підніматися після того, як буде (розроблено) детальний кошторис проекту", - сказав Шандра, нагадавши, що Україна також є однією з країн-донорів.

У свою чергу, директор департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Вінс Новак додав, що на рахунках фондів акумульовано кошти, достатні для виконання "чорнобильських" проектів до 2011 року.

"Фонд на даний момент володіє достатньою кількістю коштів для забезпечення фінансування проектів до 2011 року без додаткових вливань", - сказав він, запевнивши у готовності країн-донорів фінансувати раніше намічені проекти, незважаючи на світову фінансову кризу.

За даними прес-служби МНС, на сьогодні світова громадськість зібрала до Фонду "Укриття" близько 900 млн. доларів.

Україна, яка входить до Ради донорів не тільки як замовник, але і як повноправний учасник, фінансує у проекти 6,5% від усього необхідного обсягу коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!