У Мінпаливенерго скаржаться на скорочення споживання електроенергії в Україні

Середа, 24 червня 2009, 20:42

Обсяг споживання електроенергії в Україні у січні-травні 2009 року скоротився на 15% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а в цілому за підсумками року очікується його зниження на 12%.

Про це під час круглого столу, присвяченого проблемам вугільної галузі, заявив заступник міністра палива та енергетики Володимир Макуха, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Наші оцінки за обсягами споживання були занадто оптимістичними. Обсяг споживання впаде на 12% у порівнянні з минулим роком", - сказав він.

Макуха підкреслив, що найбільш негативно ця ситуація вплинула на теплову генерацію.

Реклама:

"Майже 5 місяців теплова генерація працює з негативною рентабельністю", - сказав він.

Заступник міністра пояснив, що з урахуванням зменшення попиту, потреби теплової генерації у вугіллі складають в цьому році близько 19,7 млн. тонн, що на 4,5 млн. тонн або майже 23% менше, ніж у 2008 році.

"Незважаючи на те, що потреби теплової генерації у вугіллі скоротилися, його поставки йдуть на рівні минулого року", - зазначив Макуха.

За його словами, запаси вугілля на ТЕС вже досягли 4,2 млн. тонн, на 2 млн. тонн перевищивши рівень минулого року.

При цьому склади Зміївської, Старобешівської, Бурштинської та Трипільської ТЕС уже переповнені.

Заступник міністра підкреслив, що фінансові та технологічні можливості теплової генерації щодо подальшого накопичення вугілля практично вичерпані.

Він пояснив, що електроенергія ТЕС сьогодні приблизно вдвічі дорожча від електроенергії атомних та гідроелектростанцій, а отже збільшувати її частку в загальному обсязі виробництва без підвищення ціни оптового ринку (ОРЦ), замороженої в листопаді 2008 року, неможливо.

"Якщо ми змінюємо баланс, то повинна зміниться ціна ОРЦ", - наголосив Макуха.

Згідно з даними держпідприємства "Енергоринок", за перші дві декади червня частка теплової генерації в загальному балансі виробництва електроенергії в Україні склала 34,8%, тоді як АЕС - 51,6%, ГЕС - 8,2%, ТЕЦ - 5,4%.

Середня ціна ринку становила 241,8 гривень за МВт-год, в тому числі АЕС - 138,8 гривень за МВт-год, ТЕС - 369,4 гривень за МВт-год, ГЕС - 127,3 гривень за МВт-год, ТЕЦ - 577,8 гривень за МВт-год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!