В НБУ знову говорять про "одужання" банківського сектору

Субота, 16 травня 2009, 17:43

Пом'якшення Національним банком вимог до банків по роботі з депозитами фізичних осіб пов'язане з поліпшенням ситуації в банківській системі і підвищенням рівня довіри населення до кредитно-фінансових установ.

Про це сказав директор дирекції з банківського регулювання та нагляду НБУ Василь Пасічник агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

"Нічого екстраординарного в цьому рішенні немає. Нацбанк прийняв його тому, що бачить стабілізацію ситуації. Крім того, важливо розуміти, що ніякої заборони на дострокове повернення вкладів постанова 413 не мала", - заявив він

Як повідомлялося, 12 травня набула чинності постанова НБУ, якою скасовано дію другого пункту грудневого рішення НБУ (№ 413). Ця постанова пропонувала банкам, серед іншого, вживати всі необхідні заходи щодо забезпечення позитивної динаміки зростання обсягу депозитів з метою недопущення дострокового повернення вкладів.

Пасічник підкреслив, що істотного впливу на банківську систему нова постанова не матиме.

"Завдяки засобам масової інформації два-три дні постанова буде обговорюватися. Але особливого впливу на ситуацію вона не матиме. Якщо у нас є близько 20 банків, які затримують платежі, то вони і в подальшому їх будуть затримувати тому, що у них є певні проблеми", - підкреслив він.

Говорячи про поточну ситуацію в банківському секторі країни, директор дирекції з банківського регулювання відзначив, що рівень підтримки банків з боку Нацбанку складає близько 76 млрд. грн., що сприяє підвищенню стійкості кредитно-фінансових установ на тлі поступового збільшення їх капіталу та зниження ажіотажних настроїв у населення.

"На сьогодні ситуація в банківській системі більш-менш стабілізувалася. Капіталізація банків вже виросла більш ніж на 7% (з початку року). Тому й вирішили, що не потрібно зайвих "хвостів" у наших постановах, щоб давати різні приводи для спекуляцій тим банкам, які не належним чином організували свою роботу", - зазначив Пасічник.

Він також повідомив, що процес збільшення капіталу банків продовжиться: завершено обстеження банків третьої та четвертої групи, що було заключним етапом діагностики банківської системи.

"Перед власниками поставлені жорсткі умови з нарощування капіталу банків", - додав Пасічник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!