НБУ закликає відновити міжбанківське кредитування

Вівторок, 21 жовтня 2008, 18:19
   

Обсяг вільних ресурсів в українській банківській системі достатній для поновлення міжбанківського ринку.

Так вважає перший заступник голови Національного банку України (НБУ) Анатолій Шаповалов.

"Вільних ресурсів - 18 млрд. грн. Ми звертаємося до банків: установіть ліміти один на одного", - сказав він журналістам, коментуючи проблеми, що обговорювалися на нараді Прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з ведучими фінансистами й економістами країни в Києві у вівторок.

За його словами, на даний час обсяг міжбанківського кредитування знизився на 21%, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Реклама:

Шаповалов також відзначив, що в пасивах банків зберігається значний обсяг грошей нерезидентів, що свідчить про їхню довіру до української банківської системи.

Він уточнив, що на 20 жовтня обсяг коштів нерезидентів пасивів банків складав 138,3 млрд. грн. (офіційний курс на 20 жовтня - 4,9631 грн./дол.) у порівнянні з 134,8 млрд. грн. на 1 жовтня (офіційний курс на 1 жовтня - 4,8613 грн./дол.) і 105 млрд. грн. на початку року.

Як повідомив журналістам голова правління "Сведбанку" Сергій Тігіпко, його банк, зокрема, на даний час має відкриті ліміти лише на 15 українських банків.

Також Шаповалов повідомив, що валютні резерви Національного банку України (НБУ) вкладені в надійні активи і не постраждали від міжнародної фінансової кризи.

"В нас немає паперів типу Freddie Mac і Fannie Mae", - зазначив він.

За його словами, портфель цінних паперів у складі валютних резервів включає зобов'язання лише першокласних держав-позичальників, таких як США і країни ЄС.

У вересні Нацбанк продав на валютному ринку на 150,3 млн. дол. більше, ніж купив, тоді як у серпні купив на 1,21 млрд. дол. більше, ніж продав. Загальний обсяг операцій на міжбанку у вересні в порівнянні із серпнем скоротився на 6,2% - до 19,027 млрд. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!