Кабмін хоче, щоб АМКУ перевірив ціни на залізорудну сировину

Понеділок, 31 березня 2008, 15:31

Кабінет Міністрів рекомендує Антимонопольному комітету провести розслідування заяв металургійних підприємств про необґрунтоване підвищення цін на залізорудну сировину (ЗРС).

Про це сказано в розпорядженні Кабміну від 28 березня №540-р.

Згідно із розпорядженням, Кабмін рекомендує АМКУ перевірити відповідність підвищення гірничо-збагачувальними комбінатами цін на ЗРС конкурентному законодавству й у разі виявлення порушень вжити заходів.

Також Кабмін рекомендує Антимонопольному комітету проаналізувати ситуацію в металургійній галузі й виявити суб'єктів господарювання, які займають монопольне становище на ринку виробництва й реалізації ЗРС.

Реклама:

Окрім того, Кабмін доручив міністерствам економіки, фінансів, промислової політики й АМКУ у разі порушення конкурентного законодавства монополістами на ринку ЗРС установити граничні ціни на зазначену продукцію.

Також Кабмін доручив Мінекономіки, Мінпромполітики та Митниці створити постійну комісію для щомісячного визначення рівня цін на експортовану залізорудну сировину, які можуть використовуватися тільки для обчислення розміру митного збору.

12 березня металургійний комбінат ім. Ілліча (Маріуполь, Донецька область) заявив про необґрунтований рівень підвищення цін на свою продукцію українськими виробниками залізорудної сировини.

"Метінвест Холдинг" домовилася з корпорацією "Індустріальний союз Донбасу" (Донецьк) про збільшення з 1 квітня цін на залізорудний концентрат й окатиші, які постачають Алчевському металургійному комбінату (Луганська область) і Дніпровському меткомбінату ім. Дзержинського.

У вересні 2007 року АМКУ дозволив компанії Metinvest B. V (Нідерланди, володіє 51,15% акцій "Метінвест Холдингу") сконцентрувати понад 50% акцій найбільшого виробника залізорудного концентрату Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату (Кривий Ріг, Дніпропетровська область), установивши, що зазначена концентрація не призведе до монополізації відповідних ринків залізорудної сировини

Зі слів першого заступника голови АМКУ Юрія Кравченка, АМКУ розглядав ринок ЗРС як єдиний комплекс, не обмежуючись Криворізьким басейном України, а додавши до нього ГЗК Курської магнітної аномалії Росії (Лебединський та Михайлівський ГЗК).

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!