Мерія хоче заробити на афері з "Еліта-Центр"?

Вівторок, 19 грудня 2006, 11:03

Від "ЕП": Колись новопризначений мер Києва Леонід Черновецький заявив, що у потерпілих від афери горезвісної "Еліта-Центр" не було б жодного шансу отримати хоч якісь компенсації, якщо б він не прийшов до влади. Тоді можновладець казав, що в цих людей "хорошая" доля.

Але як виявилося з часом, заступництво мера столиці талану цим бідолахам не додало. Тому сьогодні вони звертаються до ЗМІ та пишуть до Київської мерії листи, де просять свого "захисника" відстоювати їх інтереси так, щоб в результаті більше користі від цього мали саме постраждалі від будівельної афери, а не чиновники з КМДА.

21 квітня 2006 року київський міський голова Леонід Черновецький сказав, що проблема забезпечення житлом осіб, потерпілих від махінацій групи компаній "Еліта-центр" на ринку житлового будівництва, буде вирішена протягом 2-2,5 років.

Рівно чотири місяці по тому, 21 серпня, Київська міська державна адміністрація видала розпорядження № 1263 – про проведення конкурсів із залученням інвесторів для будівництва житлових будинків з об’єктами соціально-культурного призначення, у тому числі для потерпілих від діяльності інвестиційно-будівельної компанії "Еліта-Центр". На продаж були виставлені перші п’ять злощасних ділянок – вул. Радянська, 28-32, вул. Беретті, 4-а, вул. Володимира Маяковського, 1-3, перетин вул. Вірменської та Харківського шосе, проспект Героїв Сталінграду, 66.

Реклама:

Знехтувавши попередженням потерпілих інвесторів, КМДА до початку проведення конкурсу не забезпечила прозорого обговорення його умов та погодження їх з інвесторами.

Також чиновники міської адміністрації не пристали на цілком ґрунтовні пропозиції потерпілих – щодо укладення договорів отримання житла з ошуканими інвесторами не після закінчення будівництва, а починаючи з моменту початку будівництва об’єктів.

Останнє виключило б можливість спекуляцій з боку КМДА щодо того, з ким саме з потерпілих буде укладено договори. Але схоже, поки що вирішення проблеми з незрозумілих причин відкладають на тривалий строк.

Крім того, певні окремі умови конкурсу для інвесторів, який 11 листопада 2006 року оголосила КМДА, викликають серйозні зауваження у самих постраждалих від шахраїв. На перший погляд, в цих умовах немає нічого надзвичайного, але якщо проаналізувати їх, виявиться досить багато цікавого. Тож…

Житло чи коридори?

Перша умова конкурсу – передача 25% від загальної площі збудованого житла з метою забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок протизаконної діяльності групи компаній "Еліта-Центр".

Проте, на думку потерпілих, передача 25% від загальної площі збудованого житла означає те, що для забезпечення житлом потерпілих громадян враховуються лише житлові приміщення, а вбудовані нежитлові приміщення та підземні паркінги не враховано зовсім.

Але ж з самого початку КДМА обіцяла потерпілим передачу встановленого відсотка житла від загальної площі всіх приміщень, включно з житловими приміщеннями.

Тому виходить, що за правилами конкурсу інвестор має віддати постраждалим від "Еліта-Центр" не 25% житла від загальної площі всіх приміщень, а 25% від площі житлових приміщень, які є наявними в будинку.

Ця обставина є важливою тому, що по деяких будинках відсоток нежитлових приміщень є надзвичайно високим, наприклад, у будинку за адресою вул. Володимира Маяковського, 1-3 він становить 48%!!! У цьому випадку потерпілим дістанеться лише 13% ((100% - 48%) * 25%) від загальної площі всіх приміщень будинку.

Мерова частка

Другою умовою є сплата організатору конкурсу коштів на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва у розмірі 10% від орієнтовної вартості будівництва у разі визнання учасника переможцем протягом 10 днів з моменту укладення з ним інвестиційного договору.

Також переможець має компенсувати організатору конкурсу витрати, пов’язані з підготовкою та проведенням інвестиційного конкурсу у розмірі 1% без врахування ПДВ.

Але і це ще не все. Компанія, яка буде визнана переможцем конкурсу, буде змушена передати Головному управлінню житлового забезпечення КМДА 7% загальної площі збудованих будинків (для будівництв у центральній частині міста – 12%). А також сплатити до бюджету міста Києва 5% вартості витрат на будівництво загальної площі всіх будинків.

Ну і також, на додачу – відрахування на розвиток матеріальної бази пожежної охорони м. Києва в розмірі 1% від вартості будівництва.

В цілому це означає, що КМДА отримає кошти, що складають щонайменше 20% вартості будівництва (це можуть бути як новозбудовані приміщення, так і грошові кошти).

Тобто, з огляду на наслідки першої вимоги конкурсу, сама мерія отримає значно більше, ніж постраждалі від афери "Еліта-Центр".

В той же час у КМДА декларують, що конкурс вони проводять з єдиною метою – найбільш повного і швидкого забезпечення потерпілих від афери громадян житлом.

У цьому випадку, як бачимо з підрахунків, умови оголошених інвестиційних конкурсів спрямовані в першу чергу не на допомогу ошуканим інвесторам, та навіть не на компенсацію витрат КМДА на проведення самих конкурсів, а на забезпечення міськдержадміністрації "пристойним" відсотком, який вона отримає в результаті конкурсів.

Що робити?

Громадська організація "Об’єднання Вкладників "Еліта-Центр" на підставі вищевикладеного висловлює своє заперечення та незгоду з діючими умовами інвестиційних конкурсів, що були оголошені КМДА.

На думку Об'єднання, для врегулювання ситуації потрібно:

  • Після визначення переможців конкурсів, але до укладення з ними інвестиційних договорів негайно видати розпорядження про зміну умов щодо сплати організатору конкурсу коштів на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Києва у розмірі 10% від орієнтовної вартості будівництва без врахування ПДВ. Натомість передати вказані 10% для забезпечення житлом громадян, що постраждали від діяльності групи інвестиційно-будівельних компаній "Еліта-Центр" (щодо вже проведених конкурсів).
  • Обов’язково враховувати положення попереднього пункту при визначенні умов та оголошенні наступних конкурсів на будівництво житлових будинків для постраждалих від "Еліта-Центр".
  • Встановити, що інвестор має передати встановлений відсоток житла від загальної площі всіх приміщень громадянам, що постраждали від діяльності групи інвестиційно-будівельних компаній "Еліта-Центр" виключно житловими приміщеннями.
  • Щодо проведених конкурсів та всіх інших конкурсів, проведення яких планується, укладати договори з громадянами, що постраждали від діяльності групи інвестиційно-будівельних компаній "Еліта-Центр" одразу після підписання інвестиційного договору з переможцем відповідного конкурсу та укладення усіх інших необхідних угод.
  • Відсоток переданих потерпілим громадянам одно-, дво, трьох- та п’ятикімнатних квартир у кожному новозбудованому житловому будинку повинен відповідати відсотку таких квартир згідно укладених потерпілими договорів дольової участі у будівництві.

Громадська організація "Об'єднання вкладників "Еліта-Центр"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!